Edvard Kardelj

Faktaboks

Edvard Kardelj
Uttale
kardˈelj
Født
27. januar 1910, Ljubljana, Østerrike-Ungarn (nå i Slovenia)
Død
10. februar 1979, Ljubljana, Jugoslavia (nå i Slovenia)

Josip Tito (i midten) i partisanenes hovedkvarter på øya Vis i 1943. Til venstre, nærmest Tito, Edvard Kardelj, lengst til høyre Milovan Djilas.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Edvard Kardelj var en jugoslavisk politiker fra Slovenia. Kardelj var hovedmannen bak Jugoslavias forfatningsutvikling etter andre verdenskrig, og tilhørte president Josip Titos nærmeste medarbeidere. Han interesserte seg særlig for å utvikle det teoretiske grunnlaget for den jugoslaviske kommunismen.

Kardelj var opprinnelig lærer. Fra 1941 var han med på å organisere partisanbevegelsen i Slovenia, og ble i 1943 viseformann i Titos nasjonale frigjøringskomité.

Etter andre verdenskrig representerte Kardelj Jugoslavia på en rekke internasjonale møter og konferanser. I 1948–1953 var han utenriksminister, og etter reorganiseringen av statsapparatet i 1953 ble han visepresident (viseformann i Forbundseksekutivrådet), en stilling han hadde til 1963. I årene 1963–1967 var han president i nasjonalforsamlingen. Senere hadde han en rekke av de høyeste verv i partiledelsen.

Kardelj skrev en rekke bøker det teoretiske grunnlaget for den jugoslaviske kommunismen, blant annet Den sosialistiske utviklings problemer (originaltittel Problemi naše socijalističke izgradnje, engelsk utgave 1960).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg