Britisk gallion
En britisk ostindiamann.
Av /Ventura County Maritime Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Ostindiamann var en type seilskip i handelsrute mellom Europa og deler av Asia.

Faktaboks

Også kjent som

ostindiafarer, bevæpnet handelsmann

I utgangspunktet var ostindiamenn alle seilskip som seilte under kontrakt for det britiske East India Company. Senere ble uttrykket brukt om ethvert seilskip i fart for et av de store handelskompaniene i Europa. Disse var det britiske, nederlandske, portugisiske, danske, svenske, østerrikske eller franske ostindiske handelskompani.

Skipene seilte først på India eller Ostindia, som var en vag betegnelse for India, deler av Det indiske hav, og deler av Sydøst-Asia. Senere dekket ostindiamannen det meste av Asia og Oseania.

Særtrekket ved disse seilskipene var at de seilte som både handelsskip og krigsskip. Hovedhensikten var å frakte mennesker og varer, men de kunne være relativt tungt bevæpnet. Dette var til å forsvare seg mot piratangrep, og andre potensielle konflikter til sjøs.

Ostindiamannen seilte fra rundt 1600- til 1800-tallet. Blant annet kunne klippere bli kalt for ostindiamann, selv om disse ikke var utstyrt med våpen. Behovet for de bevæpnede ostindiamennene forsvant på 1800-tallet, og ble erstattet av det som kalles Blackwall-fregatter.

Liknende navn fantes på skip som gikk i fart til Kina eller Guinea, henholdsvis kinamann og guineamann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg