Bakindia

Bakindia, eldre betegnelse på den østligste av de tre store halvøyer i Sør-Asia. Ligger mellom Bengalbukta i vest og Sør-Kinahavet i øst. Helt i sør skyter Malayahalvøya frem mot De ostindiske øyer (øyriket som ligger mellom det asiatiske fastland, Ny-Guinea og Australia), og i nord strekker Bakindia seg helt opp mot Tibets fjellverden. Også brukt som betegnelse for landene Myanmar, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam, samt den del av Malaysia som ligger på Malayahalvøya.

Faktaboks

uttale:
bˈakindia

Klima

Bakindia har et varmt monsunklima med små temperaturvariasjoner mellom sommer og vinter. I Bangkok er middeltemperaturen i des. 23,8 °C, i april 28,6 °C. Nedbøren er avhengig av monsunvindene, som stort sett gir liten nedbør om vinteren og høy nedbør om sommeren. Størst nedbør har Malayahalvøya og de vestlige strøk av Bakindia. Langs Bengalbukta er årsnedbøren over 4000 mm, i Myanmar er den flere steder under 1000 mm. I resten av Bakindia ligger årsnedbøren på ca. 2000 mm.

Plantelivet har en tropisk frodighet, og er artsrikt. I store strøk er det urskog med palmer, bambus, teaktrær og mangroveskog, men i Laos og Kambodsja er det store åpne gressletter.

Dyrelivet er rikt, med aper, tigrer, elefanter, neshorn, hjorter og tapirer. Av fugler finnes det en sann mangfoldighet.

Næringsliv

Viktigste næringsvei er jordbruk, og hovedavlingen er ris. Fra skogene kommer frukt, bambus og verdifulle treslag, bl.a. teak. I Thailand, på Malayahalvøya og øyene utenfor finnes verdens største tinnforekomster. Det utvinnes bl.a. salt, edelstener, petroleum og gummi. Se for øvrig artiklene om de enkelte land.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg