Ostehøvel er et redskap til å skjære osteskiver med. Den ble oppfunnet av den daværende møbelsnekkeren på LillehammerThor Bjørklund (1889–1975). Han tok ut patent på oppfinnelsen i 1925 og startet firmaet Thor Bjørklund & Sønner A/S i 1927. 

Den første originale ostehøvelen var med et buet, tungeformet blad. Skaftet var i metall og med rokokkoens buede formspråk som forbilde. På enden av skaftet var et preget muslingskjell. Ostehøvelen var ment for å skjære tynne skiver av osten, noe som ble godt mottatt i de økonomisk vanskeligstilte mellomkrigsårene. Derimot fryktet Meierienes Salgssentral at bruken av Bjørklunds ostehøvel skulle føre til at folk kom til å spise mindre ost. De iverksatte derfor annonsekampanjer der man oppfordret om å kaste ostehøvelen. 

Etter som ostehøvelen fikk stadig større utbredelse og årene gikk, meldte det seg et behov for å utvikle nye modeller. Den mest kjente modellen fra bedriften er en allround ostehøvel med et nærmest kakespadeformet blad med skaft i beiset bøk. Allroundhøvelen er å få med både plan og bølget egg.

Etter Norges økonomiske oppsving og utvidet internasjonal matvarehandel i etterkrigsårene har nye oster funnet frem til spisebordet. Det produseres nå flere spesialredskaper for mykost, hårdost og dessertost i tillegg til osterasp og oste- og smørekniver. I tillegg produserer firmaet salatbestikk og skalldyrsett. 

På tross av at Thor Bjørklund & Sønner hadde solgt mer enn 50 millioner ostehøvler siden starten i 1925, valgte styret sommeren 2009 å gå til skifteretten for å slå bedriften i konkurs. Bostyrer valgte derimot å fortsette produksjonen, og det med stor suksess. Gudbrandsdal Industrier (GIAX) kjøpte konkursboet og flyttet virksomheten sommeren 2010 til Ringebu. I dag heter firmaet Bjørklund.

  • Linder, Mats. Ostehøvelen: Norske Designklassikere. Samler & Antikkbørsen, 6/2012. Drammen, 2012. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.