Ostehøvel er et redskap til å skjære osteskiver med. Den ble oppfunnet av den daværende møbelsnekkeren på LillehammerThor Bjørklund (1889–1975). Han tok ut patent på oppfinnelsen i 1925 og startet firmaet Thor Bjørklund & Sønner A/S i 1927. 

Den første originale ostehøvelen var med et buet, tungeformet blad. Skaftet var i metall og med rokokkoens buede formspråk som forbilde. På enden av skaftet var et preget muslingskjell. Ostehøvelen var ment for å skjære tynne skiver av osten, noe som ble godt mottatt i de økonomisk vanskeligstilte mellomkrigsårene. Derimot fryktet Meierienes Salgssentral at bruken av Bjørklunds ostehøvel skulle føre til at folk kom til å spise mindre ost. De iverksatte derfor annonsekampanjer der man oppfordret om å kaste ostehøvelen. 

Etter som ostehøvelen fikk stadig større utbredelse og årene gikk, meldte det seg et behov for å utvikle nye modeller. Den mest kjente modellen fra bedriften er en allround ostehøvel med et nærmest kakespadeformet blad med skaft i beiset bøk. Allroundhøvelen er å få med både plan og bølget egg.

Etter Norges økonomiske oppsving og utvidet internasjonal matvarehandel i etterkrigsårene har nye oster funnet frem til spisebordet. Det produseres nå flere spesialredskaper for mykost, hårdost og dessertost i tillegg til osterasp og oste- og smørekniver. I tillegg produserer firmaet salatbestikk og skalldyrsett. 

På tross av at Thor Bjørklund & Sønner hadde solgt mer enn 50 millioner ostehøvler siden starten i 1925, valgte styret sommeren 2009 å gå til skifteretten for å slå bedriften i konkurs. Bostyrer valgte derimot å fortsette produksjonen, og det med stor suksess. Gudbrandsdal Industrier (GIAX) kjøpte konkursboet og flyttet virksomheten sommeren 2010 til Ringebu. I dag heter firmaet Bjørklund.

  • Linder, Mats. Ostehøvelen: Norske Designklassikere. Samler & Antikkbørsen, 6/2012. Drammen, 2012. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.