Dampfregatten Kong Sverre, en orlogsmann.
/Norsk Teknisk Museum.
Terje Vigen (1892)
Krohgs illustrasjon av Terje Vigen, som møter en manovar i tåken.
Terje Vigen (1892)
Av .

Orlogsmann var en generell betegnelse for et krigsskip under seilskutetiden, eller en person som tjenestegjorde i marinen.

Faktaboks

Også kjent som

Man of War, Man o' War, manovar, orlogsskip, krigsskip

Uttrykket ble brukt i Norge fra rundt 1700-tallet, til de første tiårene av 1900-tallet. Et handelsskip kunne i samme periode omtales som en koffardimann, slik en benytter ordene orlogsskip og koffardiskip. Tradisjonen med å bruke suffikset -mann til ulike skipstyper er uklar, slik en også finner i uttrykkene ostindiamann og guineamann, det vil si handelsskipene som gikk til Ostindia, og slaveskipene som seilte fra Guineakysten.

Det samme uttrykket om skipstypen brukes i flere germanske språk, for eksempel dansk, tysk, og nederlandsk: Orlogsmand, orlogman, og oorlogsman.

Man of War

I britisk sjøfart kalles orlogsmannen Man of War eller Man o' War. Dette uttrykket retter seg spesifikt mot fregatter og de største seilkrigsskipene, såkalte linjeskip. Disse stammer fra den portugisiske karavellen, via de senere gallionene, til 1800-tallets linjeskip. Skipstypen hadde gjerne to–tre kanondekk, og hadde på sitt største 56 kanoner på hver bredside, 4 i baugen, og 8 i akterspeilet.

I Norge har anglisismen manovar vært brukt, som betyr et hvilket som helst krigsskip. Dette ble først brukt i Henrik Ibsens Terje Vigen, og de britiske seilkrigsskipene som seilte langs norskekysten under Napoleonskrigene, ble gjerne kalt manovarer. HMS Victory er en typisk manovar.

Manovar, eller Man o' War, brukes også som navn på maneten portugisisk krigsskip. Tidligere ble albatrosser og fregattfugler kalt manovarer (Man o' War bird).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg