Portugisisk krigsskip. Av . Begrenset gjenbruk

portugisisk krigsskip

Portugisisk krigsskip har giftige nesleceller på tentaklene som kan drepe fisk. Mennesker kan få allergiske reaksjoner ved kontakt.
Av /NOAA Ocean Explorer.

Artikkelstart

Portugisisk krigsskip er en art av småmaneter (Hydrozoa) i ordenen blæremaneter (Siphophora). Arten er egentlig en flytende koloni av mange forskjellige nesledyr. Den store, båtformete gassblæren holder kolonien oppe. Den kan bli 20 centimeter lang, og stikker opp over vannet som et seil.

Faktaboks

Uttale
portugˈisisk krigsskip
Også kjent som
kolonimaneter
Vitenskapelig navn
Physalia physalis
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

På undersiden finnes tentakler som kan bli mange meter lange og er utstyrt med meget giftige nesleceller. Giften kan drepe fisk. Kontakt med neslecellene er meget smertefullt for mennesker, og kan føre til allergiske reaksjoner. Portugisisk krigsskip kan ofte påtreffes langs badestrender i varmere strøk.

Maneten har spesielle polypper for å spise med, og andre spesielle polypper for forplantning. Det kan være mange hundre individer i en koloni.

Portugisisk krigsskip hører hjemme i varmere farvann, blant annet i Middelhavet og langs kysten av Afrika. De har en verdensomfattende utbredelse. Manetene beveger seg ikke selv, men med seilet sitt driver de med havstrømmene i alle verdenshav. De kan av og til føres med havstrømmene opp til våre kyster.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

portugisisk krigsskip
Physalia physalis
GBIF-ID
2264734

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg