portugisisk krigsskip

Portugisisk krigsskip har giftige nesleceller på tentaklene som kan drepe fisk. Mennesker kan få allergiske reaksjoner ved kontakt.
Portugisisk krigsskip av /NOAA Ocean Explorer. Falt i det fri (Public domain)

Portugisisk krigsskip, en art av småmaneter (Hydrozoa) i ordenen blæremaneter (Siphophora). Arten er egentlig en flytende koloni av mange forskjellige nesledyr. Den store, båtformete gassblæren holder kolonien oppe. Den kan bli 20 cm lang, og stikker opp over vannet som et segl.

Faktaboks

Uttale
portugˈisisk krigsskip
Også kjent som

Physalia physalis, kolonimaneter

På undersiden finnes tentakler, som kan bli mange meter lange, og er utstyrt med meget giftige nesleceller. Giften kan drepe fisk. Kontakt med neslecellene er meget smertefullt for mennesker, og kan føre til allergiske reaksjoner. Portugisisk krigsskip kan ofte påtreffes langs badestrender i varmere strøk.

Maneten har spesielle polypper for å spise med, og andre spesielle polypper for forplantning. Det kan være mange hundre individer i en koloni.

Portugisisk krigsskip hører hjemme i varmere farvann, bl.a. i Middelhavet og langs kysten av Afrika. De har en verdensomfattende utbredelse. De beveger seg ikke selv, men med seglet sitt driver de med havstrømmene i alle verdenshav. Kan av og til føres med havstrømmene opp til våre kyster.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg