Portugisisk krigsskip har giftige nesleceller på tentaklene som kan drepe fisk. Mennesker kan få allergiske reaksjoner ved kontakt.

Portugisisk krigsskip av Islands in the sea/NOAA Ocean Explorer. Falt i det fri (Public domain)

Portugisisk krigsskip, en art av småmaneter (Hydrozoa) i ordenen blæremaneter (Siphophora). Arten er egentlig en flytende koloni av mange forskjellige nesledyr. Den store, båtformete gassblæren holder kolonien oppe. Den kan bli 20 cm lang, og stikker opp over vannet som et segl.

På undersiden finnes tentakler, som kan bli mange meter lange, og er utstyrt med meget giftige nesleceller. Giften kan drepe fisk. Kontakt med neslecellene er meget smertefullt for mennesker, og kan føre til allergiske reaksjoner. Portugisisk krigsskip kan ofte påtreffes langs badestrender i varmere strøk.

Maneten har spesielle polypper for å spise med, og andre spesielle polypper for forplantning. Det kan være mange hundre individer i en koloni.

Portugisisk krigsskip hører hjemme i varmere farvann, bl.a. i Middelhavet og langs kysten av Afrika. De har en verdensomfattende utbredelse. De beveger seg ikke selv, men med seglet sitt driver de med havstrømmene i alle verdenshav. Kan av og til føres med havstrømmene opp til våre kyster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.