Oligopeptider er kjeder av aminosyrer som er bundet sammen gjennom peptidbindinger. Oligopeptider kan bestå av 2–20 aminosyrer. Oligopeptider finnes i alle levende organismer og har viktige oppgaver i cellen.

Faktaboks

Uttale
oligopeptˈider

De aller fleste oligopeptider lages på ribosomer i cellens cytoplasma gjennom den siste delen av proteinsyntesen, som kalles translasjon. Noen få mikroorganismer kan lage oligopeptider kun ved hjelp av enzymer. Proteiner som brytes ned til oligopeptider er en viktig kilde til peptider.

Dannelse av peptider

Oligopeptider lages på ribosomer i cellenes cytoplasma, mens noen få mikroorganismer kan lage oligopeptider kun ved hjelp av enzymer.

Oligopeptider laget gjennom translasjon

Generell aminosyrestruktur
Aminosyrene deler en grunnleggende struktur. De har en aminogruppe og en syregruppe, i tillegg til en variabel atomgruppe. De to førstnevnte kan danne peptidbindinger og dermed danne lange kjeder av aminosyrer. Den variable gruppen kan ha mange ulike egenskaper.
Proteinsyntese

Translasjon. I første del av translasjonen (initiering) kobles en mRNA-tråd til et ribosom med en tRNA med startkodon. I andre del (elongeringen) fester det seg nye tRNA på ribosomet, bak det første tRNA-et. Hver tRNA har med seg én aminosyre. Aminosyrene kobles sammen ved hjelp av peptidbindinger. Til slutt kommer det et tRNA med et stoppkodon uten aminosyre. Det er et signal om at aminosyrekjeden eller peptidkjeden er ferdig.

Proteinsyntese
Peptidbinding
Aminosyrene glysin og alanin bindes sammen. Bindingen mellom to aminosyrer kalles en peptidbinding. I reaksjonen som danner en peptidbinding frigjøres ett vannmolekyl (H2O). Bokstavene i figuren er kjemiske symboler for atomer av grunnstoffene karbon (C), hydrogen (H), oksygen (O) og nitrogen (N).
Peptidbinding
Av /Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Oligopeptider blir laget gjennom translasjon, som er det siste steget i proteinsyntesen. Translasjon foregår på ribosomene i cellens cytoplasma og derfor kalles oligopeptidene ofte for ribosomale peptider.

I den første delen av proteinsyntesen, som kalles transkripsjon, dannes det et mRNA av et gen som koder for et protein. mRNA-et brukes som oppskrift for peptid eller protein i cellen. I andre del av proteinsyntesen, som kalles translasjon, fester mRNA-et seg til et ribosom i cellenes cytoplasma. tRNA leser av den genetiske koden på mRNA-et og binder aminosyrer sammen i en kjede som danner et oligopeptid. Aminosyrene hektes sammen med en kjemisk binding kalt peptidbinding, der karboksylgruppen på den ene aminosyren er bundet til aminogruppen på den neste aminosyren.

Peptider laget av enzymer

Noen mikroorganismer kan lage oligopeptider uten bruk av ribosomer, men ved hjelp av enzymer. Disse oligopeptidene kalles ikke-ribosomale peptider eller bioaktive peptider. Noen av dem har egenskaper som kan fremme menneskers helse.

De ikke-ribosomale peptidene lages i cellens cytoplasma av ett eller flere enzymer. Enzymene kalles for ikke-ribosomale peptidsyntetaser og hekter aminosyrene sammen i rett rekkefølge.

Peptider som nedbrytningsprodukt

Proteiner som inntas gjennom kosten kan brytes ned til peptider ved hjelp av enzymer i fordøyelseskanalen. Proteinene blir til oligopeptider og aminosyrer som kan tas opp gjennom tarmveggen. Aminosyrene kan bli brukt til å bygge nye peptider og proteiner gjennom proteinsyntesen, og både aminosyrene og peptidene kan bli brukt i metabolske prosesser i cellen.

Ulike oligopeptider og deres funksjon

Oligopeptider har viktige funksjoner i alle levende organismer. Hvilke oligopeptider som er i de ulike organismene varierer, og noen oligopeptider finnes det varianter av i nesten alle organismer, mens andre oligopeptider er unike for den enkelte. Nedenfor beskrives noen viktige typer oligopeptider.

Antimikrobielle peptider

Antimikrobielle peptider (ofte forkortet AMP) finnes i mange organismer, som mennesker, dyr, planter og insekter. De fungerer som et forsvar mot mikroorganismer og har flere ulike metoder å hindre vekst på. Én metode er å lage hull i cellemembranen til bakterier, mens en annen er å hindre oppbyggingen av bakteriens cellemembran.

Hos mennesker er antimikrobielle peptider en viktig del av kroppens immunforsvar og beskytter mot invaderende mikroorganismer som bakterier, sopp og virus.

Peptider som signalmolekyler

Hormonpeptider, nevropeptider og peptidvekstfaktorer er signalpeptider som finnes i mennesker og andre virveldyr. Signalmolekylene overfører informasjon mellom celler ved å binde seg til reseptorer utenpå cellene. Cellen får da signal om hvilke biokjemiske prosesser som skal starte eller stoppe. De biokjemiske prosessene som starter i cellen kalles signaltransduksjon.

Oksytocin og vasopressin er viktige peptidhormoner i mennesker. Begge produseres i hypothalamus i hjernen og består av ni aminosyrer.

Opioide peptider

Opioide peptider binder seg til opioidreseptorer og finnes hos virveldyr. Endorfin er et opioid peptid som produseres i hypothalamus og hypofysen i hjernen og reduserer opplevelsen av smerte. I mennesker finnes det flere varianter av endorfiner, og de varierer i lengde fra 16 til 31 aminosyrer.

Bioaktive peptider

BNP
ProBNP er et peptid som består av 108 aminosyrer. Det kan spaltes til det aktive hormonet BNP (32 aminosyrer) og et inaktivt peptid kalt N-terminal-proBNP (forkortet NT-proBNP) som består av 76 aminosyrer.
BNP
Lisens: CC BY SA 3.0

Bioaktive peptider er peptider som har en positiv effekt på menneskers helse. De aller fleste bioaktive peptider er oligopeptider. Bioaktive peptider kan for eksempel påvirke kroppens immunforsvar, fordøyelse og sirkulasjonssystem. De bioaktive peptidene blir enten laget i celler i kroppen eller de kan inntas gjennom kosten. Matvarer som inneholder bioaktive peptider er melkeprodukter, kjøtt og egg, og plantebaserte produkter som soya, mais, ris og hvete. Bioaktive peptider kan fremstilles på laboratorium for å lage blant annet medisiner, kosmetikk og kosttilskudd.

Noen mikroorganismer, som bakterier, alger og virvelløse sjødyr, kan produsere bioaktive peptider ved hjelp av enzymer som kalles ikke-ribosomale peptidsyntetaser. Mange forskere forsøker å å finne nye bioaktive peptider, både i næringsmidler og i mikroorganismer. Bioprospektering er navnet på forskningsfeltet der man leter etter bioaktive peptider i mikroorganismer som lever i havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg