astigmatisme (fysikk)

Astigmatisme. Lyskjeglen fra punktet P utenfor linseaksen treffer linsen skjevt, og skjærer dermed linseplanet i en ellipse (med aksene MM og SS). Planet gjennom MM og punktet P kalles meridionalplanet (hvitt), og planet gjennom SS og P sagitalplanet (grått). I meridionalplanet faller lyset brattere inn og brytes derfor mer enn i sagitalplanet. Som følge av dette blir lyskjeglens tverrsnitt gradvis flatere, og danner til slutt en linje (Fm) i sagitalplanet. Deretter øker tverrsnittet noe, for så å klemmes sammen til en linje (Fs) i meridionalplanet. I punktet C (mellom Fm og Fs) er lyskjeglen sirkulær, og det er her vi har den beste avbildningen av P.

Av /Store norske leksikon ※.

Astigmatisme. Avbildning av et rettvinklet kors utenfor den optiske aksen, a) objektet, b) bildet i det ene billedplanet og c) bildet i det andre billedplanet.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Optisk avbildningsfeil, opptrer selv om linsen er korrigert for sfærisk aberrasjon. En begrenset, sirkulær lyskjegle som faller inn fra et punkt P utenfor linsens akse, vil skjære linseplanet i en ellipse (se figur 1). Dette medfører at strålene i lyskjeglen brytes ulikt, og det dannes ikke ett brennpunkt, men to atskilte brennlinjer. Disse står loddrett på hverandre, i hvert sitt billedplan.

Faktaboks

Uttale
astigmatˈisme
Etymologi
av gresk nektende a og ‘punkt’

I et utstrakt objekt vil linjer som er parallelle med den ene brennlinjen avbildes skarpt i dennes billedplan, mens linjer som er parallelle med den andre avbildes skarpt i det andre billedplanet. Ettersom rekkefølgen av de to billedplanene er omvendt for samle- og spredelinser, kan astigmatismen oppheves for en bestemt objektavstand ved å kombinere samle- og spredelinser av forskjellig styrke og med forskjellig brytningsindeks. Et slikt linsesystem kalles anastigmatisk.

Et linsesystem som er korrigert for sfærisk aberrasjon og astigmatisme, kan fortsatt frembringe billedfeltkrumning, dvs. at et plan avbildes som en dobbeltkrummet flate. For visse formål (bl.a. fotografiske) korrigerer man også for dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg