Optisk avbildningsfeil, opptrer selv om linsen er korrigert for sfærisk aberrasjon. En begrenset, sirkulær lyskjegle som faller inn fra et punkt P utenfor linsens akse, vil skjære linseplanet i en ellipse (se figur 1). Dette medfører at strålene i lyskjeglen brytes ulikt, og det dannes ikke ett brennpunkt, men to atskilte brennlinjer. Disse står loddrett på hverandre, i hvert sitt billedplan.

I et utstrakt objekt vil linjer som er parallelle med den ene brennlinjen avbildes skarpt i dennes billedplan, mens linjer som er parallelle med den andre avbildes skarpt i det andre billedplanet. Ettersom rekkefølgen av de to billedplanene er omvendt for samle- og spredelinser, kan astigmatismen oppheves for en bestemt objektavstand ved å kombinere samle- og spredelinser av forskjellig styrke og med forskjellig brytningsindeks. Et slikt linsesystem kalles anastigmatisk.

Et linsesystem som er korrigert for sfærisk aberrasjon og astigmatisme, kan fortsatt frembringe billedfeltkrumning, dvs. at et plan avbildes som en dobbeltkrummet flate. For visse formål (bl.a. fotografiske) korrigerer man også for dette.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.