nitrogenhalogenider

Artikkelstart

Nitrogenhalogenider er kjemiske forbindelser mellom nitrogen og halogenene.

Faktaboks

Uttale
nitrogˈenhalogenˈider

Nitrogen danner fire grupper av binære halogenforbindelser. Hvis X er et halogen, for eksempel klor, blir de kjemiske formlene for forbindelsene NX3, N2X4, N2X2 og N3X. Forbindelser av typen N2X4 og N2X2 er bare kjent som N2F4, dinitrogentetrafluorid (tetrafluorhydrazin) og N2F2, dinitrogendifluorid (difluordiimin eller difluordiazen). Begge er fargeløse gasser.

Nitrogenfluorid

Nitrogenfluorid, NF3, er en stabil, fargeløs, giftig gass med skarp, gjennomtrengende lukt ved større konsentrasjoner. Med en blanding av hydrogen og nitrogentrifluorid kan man oppnå temperaturer på 4000–5000 °C og sveise metaller som jern, kobber, nikkel og deres legeringer med krom og aluminium.

Nitrogenklorid

Nitrogenklorid, NCl3, er en mørkegul, oljeaktig væske med gjennomtrengende, stikkende lukt. Væsken eksploderer ofte av seg selv eller ved kontakt med lett klorerbare organiske stoffer som terpentin og kautsjuk.

Nitrogentrijodid

Nitrogentrijodid, NI3 (trijodnitrid), er et mørkebrunt, fast stoff med tilnærmet sammensetning NI3NH3. I tørr tilstand eksploderer det med kraftig smell selv ved den letteste berøring, for eksempel med en fjær, under utsendelse av fiolette joddamper. I fuktig tilstand er stoffet noe mindre eksplosivt.

Forbindelsene av typen N3X: fluorazid, N3F (gulgrønn gass), klorazid, N3Cl (fargeløs gass), bromazid, N3Br (fargeløs væske) og jodazid, N3I (fargeløst, fast stoff), er også svært eksplosive.

Foruten binære halogenider danner nitrogen flere blandete halogenider, for eksempel NClF2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg