Nitrogenhalogenider, kjemiske forbindelser mellom nitrogen og halogenene.

Nitrogen danner fire grupper av binære halogenforbindelser. Er X et halogen, f.eks. klor, blir formlene på forbindelsene NX3, N2X4, N2X2 og N3X. Forbindelser av typen N2X4 og N2X2 er bare kjent som N2F4, dinitrogentetrafluorid (tetrafluorhydrazin) og N2F2, dinitrogendifluorid (difluordiimin eller difluordiazen). Begge er fargeløse gasser.

Nitrogenfluorid, NF3, er en temmelig stabil, fargeløs, giftig gass med skarp, gjennomtrengende lukt ved større konsentrasjoner. Med en blanding av hydrogen og nitrogentrifluorid kan man oppnå temperaturer på 4000–5000 °C og sveise metaller som jern, kobber, nikkel og deres legeringer med krom og aluminium.

Nitrogenklorid, NCl3, er en mørkegul, oljeaktig væske med gjennomtrengende, stikkende lukt. Væsken eksploderer ofte av seg selv eller ved kontakt med lett klorerbare organiske stoffer som terpentin og kautsjuk.

Nitrogentrijodid, NI3 (trijodnitrid), er et mørkebrunt, fast stoff med tilnærmet sammensetning NI3NH3. I tørr tilstand eksploderer det med kraftig smell selv ved den letteste berøring, f.eks. med en fjær, under utsendelse av fiolette joddamper. I fuktig tilstand er stoffet noe mindre eksplosivt.

Forbindelsene av typen N3X: fluorazid, N3F (gulgrønn gass), klorazid, N3Cl (fargeløs gass), bromazid, N3Br (fargeløs væske) og jodazid, N3I (fargeløst, fast stoff), er også meget eksplosive.

Foruten binære halogenider danner nitrogen flere blandete halogenider, f.eks. NClF2.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.