Nasjonalitetsbevis er et skipsdokument som, etter at skipet er blitt målt og registrert, utferdiges av skipsregisteret på skipets hjemsted og gir det rett til å føre flagget til nasjonen der det er registrert og norsk flagg for norskregistrerte skip. Eieren av et norsk skip kan fritt velge hjemsteder i Norge som er godkjente av Sjøfartsdirektoratet.

Faktaboks

Uttale
nasjonalitˈetsbevis

Nasjonalitetsbeviset skal inneholde opplysninger om skipets navn, kjenningssignal, IMO identifikasjonsnummer, byggested og -år, hjemsted, samt eierens navn og adresse. Norsk nasjonalitetsbevis utstedes på et eget formular fastsatt av Sjøfartsdirektoratet som også utarbeider forskrifter om nasjonalitetsbevis.

På registreringspliktige skip og skip i utenriksfart skal originalt nasjonalitetsbevis alltid oppbevares om bord.

Tilsvarende ordninger for utstedelse av nasjonalitetsbevis finnes i alle land som har et skipsregister. Det er flaggstaten, det vil si det landet der skipet er registrert, som har ansvar for å utstede nasjonalitetsbevis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg