Norsk internasjonalt skipsregister

Skipsregistrene har sine kontorer i Bergen.
Sjøfartsdirektoratet.

Artikkelstart

Norsk internasjonalt skipsregister (NIS) er et norsk skipsregister opprettet ved lov av 12. juni 1987 for skip som driver internasjonal skipsfart.

Faktaboks

Også kjent som
NIS

Hensikten er å opprettholde norske skip under norske flagg, å oppnå bedre konkurransebetingelser for norske skip i utenriksfart og å stimulere til å ansette norske sjøfolk på norske skip.

Skip i NIS er underlagt norsk jurisdiksjon og det norske lov- og forskriftsverk, med enkelte unntak og særregler. NIS er åpent for eiere av fartøy fra alle nasjoner. Fra 1992 blir registeret ført av Skipsregistrene som er en underavdeling av Sjøfartsdirektoratet og har sine kontorer i Bergen.

Passasjer- og lasteskip i tillegg til borerigger og andre flyttbare innretninger kan registreres i registeret, mens fiskefartøy og fritidsfartøy må registreres i Norsk ordinært skipsregister (NOR). For NIS er det også visse begrensninger når det gjelder fartøy som går mellom norske havner og på norsk kontinentalsokkel og kapteinen om bord må være norsk, EØS-borger eller søke om dispensasjon fra nasjonalitetskravene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg