Faktaboks

Norsk ordinært skipsregister
NOR
Skipsregistrene
Skipsregistrene har sine kontorer i Bergen.
Sjøfartsdirektoratet.

Norsk ordinært skipsregister (NOR) er et skipsregister som omfatter alle registreringspliktige skip, det vil si fartøy på 15 meter eller mer, som fører norsk flagg og som ikke er registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister. Dette omfatter lasteskip, ferger, fiskefartøy, større lystfartøy og andre flytende innretninger.

Eieren av et skip som er registrert i NOR må være norsk eller fra et EØS-land. Kapteinen om bord må også være norsk, fra et EØS-land eller ha arbeidstillatelse for å kunne jobbe i Norge.

Skipene i NOR trafikkerer som regel mellom norske havner eller fra oljeinstallasjoner i Nordsjøen til norsk havn. Den første flytende havvindmøllen ble registrert i NOR i 2020. Registeret blir siden 1992 ført av Skipsregistrene, som fra 1997 er underlagt Nærings- og Handelsdepartementet som en underavdeling av Sjøfartsdirektoratet. Kontorene er i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg