Dassault nEUROn er en europeisk eksperimentell kampdrone (UCAV, Unmanned Combat Air Vehicle) med stealth-egenskaper. Den er det første stealth-luftfartøy utviklet og fløyet i Europa.

Historie

nEUROn er et samarbeidsprosjekt mellom Frankrike, Sveits, Sverige, Italia, Spania og Hellas, utviklet under ledelse av det franske selskapet Dassault Aviation. Andre selskaper som er involvert er Leonardo, Airbus, Hellenic Aerospace Industry og Saab. Saab har bidratt med avionikk, drivstoffsystem, deler av bakkestasjonen og bygget skroget til nEUROn.

Prosjektet ble startet opp i Frankrike i 2005, og nEUROn fløy første gang 1. desember 2012. Dronen er ikke ment å settes i produksjon, men skal brukes til å samle inn data og konsolidere europeisk ekspertise med tanke på utvikling av en fremtidig europeisk kampdrone.

Spesifikasjoner

nEUROn er drevet av en turbofanmotor (se flymotor), og er oppgitt å ha en topphastighet på mach 0,8 og en flytid på omkring tre timer.

  • Vingespenn: 12,50 meter
  • Lengde: 9,14 meter
  • Største startvekt: 7,7 tonn

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg