Leonardo SpA

Artikkelstart

Leonardo SpA er et italiensk industrikonsern, som produserer blant annet helikoptre, sivile og militære fly, forsvarssystemer, satellitter, automatiseringssystem, kraftverk og jernbanemateriell. Det ble grunnlagt i 1948 og har hovedkontor i Roma.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere Leonardo-Finmeccanica og Finmeccanica

Selskapet har tidligere operert under navnene Leonardo-Finmeccanica og Finmeccanica, frem til januar 2016, da all virksomhet ble samlet i ett selskap med navnet Leonardo SpA. Flyvirksomheten var tidligere organisert i datterselskapene Alenia Aermacchi, blant annet delprodusent av Eurofighter, og AgustaWestland som produserte helikoptre.

I 2020 hadde Leonardo en omsetning på omtrent 13,4 milliarder euro og rundt 49 000 ansatte. Per 2021 eier den italienske staten omtrent 30 prosent av selskapets aksjer.

Historikk

Leonardo SpA ble dannet 1948 som Società Finanziaria Meccanica av det statskontrollerte holdingselskapet IRI. Virksomheten omfattet først og fremst skipsbygging, bilproduksjon, Alfa Romeo, eid fra 1933 til merket var overtatt av Fiat S.p.A. fra 1987, jernbaneproduksjon og produksjon av industrimaskiner. Det var delvis privatisert fra 2000. I januar 2016 ble all virksomhet samlet i ett selskap, og i april samme år ble navnet offisielt endret fra Finmeccanica SpA til Leonardo SpA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Yngve Jarslett

Tittelen bør endres da selskapet har skiftet navn til Leonardo SpA. Mvh, Yngve :)

svarte Guro Djupvik

Takk for hjelpa, Yngve, jeg har oppdatert. Beste hilsen, Guro

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg