Mojito
Mojito er en forfriskende kombinasjon av rom, lime, mynte og sukker.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Mojito er en drink der hovedingrediensene er lys rom, mynte og lime. Drinken er opprinnelig fra Cuba og regnes som en av de store klassikerne innen drinker og cocktailer.

International Bartenders Association bruker oppskriften 4,5 cl lys cubansk rom, 2 cl ferskpresset limejuice, 6 stilker med mynte, 2 ts hvitt sukker, og soda. Mynten presses forsiktig med rom, sukker og lime, deretter har man i knust is og soda til slutt.

Historien

Mojito kommer fra Cuba. I 1931 finner man første gang mojito som oppskrift, i en bok fra baren Sloppy Joe’s i Havanna. Mojito er den første oppskriften som står i boka, så den var åpenbart en lokal favoritt. Drinken ble populær utenfor Cubas grenser fra 1950- og 1960-tallet, blant annet på grunn av rykter om at dette var en av Ernest Hemingways favorittdrinker.

Selv om navnet er fra 1900-tallet, har kombinasjonen av brennevin, mynte og lime vært velkjent i flere hundre år før det. En tidlig versjon av mojito er drinken El Draque. Den var oppkalt etter sjøfareren Sir Francis Drake, der historien forteller hvordan han i 1586 brukte lokalt brennevin, sukkerrør, lime og mynte som medisin mot skjørbuk blant mannskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg