modist

Modist Kjerstin Carlefalk i arbeid. I bakgrunnen synes rekker med hatteblokker som brukes til å forme hodeplaggene.
Modist Kjerstin Carlefalk
Av /TT/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Modist er en faglært yrkesutøver som utformer, syr og monterer hatter og andre hodeplagg. Modistene lager individuelt tilpassede hatter. De jobber gjerne ved teater eller andre sceneinstitusjoner eller som selvstendig næringsdrivende.

Faktaboks

Uttale
modˈist
Etymologi
fra fransk modiste; mote og suffikset -ist
Også kjent som

hattedesigner

Utdanning

Leder for maskeavdelingen i Den Norske Opera modist Ellen Haugane til venstre og modist Anne Vaagen Nestande. Bildet er tatt i Operaen i Folketeaterbygningen på Youngstorget før flytting til det nye operabygget. Den norske opera og ballett er godkjent lærebedrift for modister.

Modist i arbeid ved Det norske opera og ballett
Av /Samfoto, NTB.

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.

I videregående skole starter løpet med VG1 Håndverk, design og produktutvikling, før man fortsetter med VG2 Søm og tekstilhåndverk.

Læretiden er en spesialisering i modistfaget og foregår i en godkjent lærebedrift. Gjennom praktisk arbeid får lærlingen opplæring i søm og formingsteknikker, reparasjonsteknikker, materialvalg, stilarter, passform, med mer. Læretiden avsluttes med en svenneprøve.

Modistfaget er på listen over små og verneverdige fag. Lærebedrifter innen disse fagene får utvidet støtte når de tar inn lærlinger.

Med minst fem års allsidig praksis i faget og en teoretisk eksamen er det mulig å gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

Yrkesmuligheter

Dronning Sonja spiller en betydelig rolle for modistfaget i Norge ved å benytte håndsydde hatter i forbindelse med offentlige representasjonsoppdrag.

HKH Dronning Sonja under det finske statsbesøket i 2012
Av /POOL foto, NTB.

Modister kan blant annet jobbe ved teater, opera eller filminstitusjoner, hvor de ved siden av å lage hodeplagg også lager masker og kostymer. Noen jobber som selvstendig næringsdrivende. Ofte er oppdragene til spesielle anledninger.

Organisering

Norske Modister og Hattedesignere (NMH) er en interesseorganisasjon for norske modister. For å bli medlem må man ha bestått fagutdanning som modist eller levere ferdige arbeider til vurdering.

Historie

Håndsydd Bowlerhatt i silkemuselin. Laget av Inger Bergstø for Karen Imislund. Gitt til samlingen Domkirkeodden ved Hedmarkmuseene som har en stor samling håndsydde hatter.

/Digitalt museum, Domkirkeodden.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Fram til sekstitallet var hatt en del av hverdagsantrekket til mange norske kvinne. Fra 60-tallet med hippiebevegelsen ble hatten ansett som besteborgerlig og den forsvant fra bybildet.

Etter modell fra britiske Ascot har det blitt innført Hattens dag på Øvrevoll Galoppbane.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg