Modist Kjerstin Carlefalk
Modist Kjerstin Carlefalk i arbeid. I bakgrunnen synes rekker med hatteblokker som brukes til å forme hodeplaggene.
Modist Kjerstin Carlefalk
Av /TT/NTB Scanpix.
HKH Dronning Sonja under det finske statsbesøket i 2012

Dronning Sonja spiller en betydelig rolle for modistfaget i Norge ved å benytte håndsydde hatter i forbindelse med offentlige representasjonsoppdrag.

HKH Dronning Sonja under det finske statsbesøket i 2012
Av /POOL foto, NTB.
Coco Chanel

Coco Chanel. «Mote er først og fremst et spørsmål om stil. Mote kan bli umoderne, men stil, aldri.»

Av /NTB Scanpix ※.

Modist er en faglært yrkesutøver som utformer, syr og monterer individuelt tilpassede hatter og andre hodeplagg.

Faktaboks

Uttale
modˈist
Etymologi
fra fransk modiste; mote og suffikset -ist
Også kjent som

hattedesigner

Arbeidssted

Modister kan blant annet jobbe ved teater, opera eller filminstitusjoner, hvor de ved siden av å lage hodeplagg også lager masker og kostymer. Noen jobber som selvstendig næringsdrivende. Ofte er oppdragene til spesielle anledninger.

Arbeidsoppgaver

Modisten har kompetanse til å lage hatter, masker og kostymer. Gjennom utdanning og læretid lærer de å mestre ulike sømteknikker, formingsteknikker og reparasjonsteknikker, de får kunnskaper om materialvalg, stilarter, passform og så videre.

Utdanning

Modist i arbeid ved Det norske opera og ballett

Leder for maskeavdelingen i Den Norske Opera modist Ellen Haugane til venstre og modist Anne Vaagen Nestande. Bildet er tatt i Operaen i Folketeaterbygningen på Youngstorget før flytting til det nye operabygget. Den norske opera og ballett er godkjent lærebedrift for modister.

Modist i arbeid ved Det norske opera og ballett
Av /Samfoto, NTB.

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.

  • Første året: vg1 Håndverk, design og produktutvikling.
  • Andre året: vg2 Søm og tekstilhåndverk.
  • Deretter jobber du som lærling i to år i en bedrift. Læretiden er en spesialisering i modistfaget og foregår i en godkjent lærebedrift.

Læretiden avsluttes med en svenneprøve.

Med minst fem års allsidig praksis i faget og en teoretisk eksamen er det mulig å gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

Verneverdig fag

Modistfaget er på listen over små og verneverdige fag. Lærebedrifter innen disse fagene får utvidet støtte når de tar inn lærlinger.

Organisering

Norske Modister og Hattedesignere (NMH) er en interesseorganisasjon for norske modister. For å bli medlem må man ha bestått fagutdanning som modist eller levere ferdige arbeider til vurdering.

Historie

Håndsydd Bowlerhatt i silkemuselin. Laget av Inger Bergstø for Karen Imislund. Gitt til samlingen Domkirkeodden ved Hedmarkmuseene som har en stor samling håndsydde hatter.

/Digitalt museum, Domkirkeodden.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Ordet modist ble opprinnelig brukt om en som jobber med mote. Rose Bertin er av de mest kjente tidlige modister. Hun hadde eget utsalg i Paris og dronning Marie Antoinette var hennes mest kjente kunde.

Etterhvert ble uttrykket modist brukt om en som dekorerte enkle hatteformer. Dette yrket var den franske moteskaperen Coco Chanels første møte med motebransjen. Coco Chanel var en forkjemper for enkle klær som gav kvinner større bevegelsesfrihet og hun skapte derfor også enklere hatter. Den enkle hattemoten førte til at modister begynte å lage selve grunnformene selv og nå er dette en del av opplæringen.

Fram til sekstitallet var hatt en del av hverdagsantrekket til mange norske kvinner. Fra 1960-tallet med hippiebevegelsen ble hatten ansett som besteborgerlig og forsvant fra bybildet.

Etter modell fra britiske Ascot har det blitt innført Hattens dag på Øvrevoll Galoppbane.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg