miljømerking

Miljømerking. Det nordiske miljømerket Svanen.

. Begrenset gjenbruk

Miljømerking, merking av forbruksvarer for å få forbrukerne til å velge de minst miljøskadelige produktene. Gjennom forbrukernes valg av varer vil også produsentene påvirkes til å utvikle produkter som har mindre miljøbelastninger. I Norden ble miljømerket «Svanen» innført i 1990. Miljømerkingen er en offisiell, felles nordisk ordning som er kommet i stand gjennom samarbeidet i Nordisk Ministerråd.

Faktaboks

Uttale
miljˈømerking

Det finnes også et generelt merke, Falken, som drives av en svensk miljøorganisasjon. Økologisk jordbruk har sitt eget merke på matvarer, Debio. Max Havelaar er et merke for rettferdig handel, og merker produkter hvor produsentene får mest mulig av inntektene.

Miljømerket tildeles varer som er mindre belastende for miljøet enn konkurrerende produkter. Godkjenningen gjelder i et begrenset tidsrom. For at et produkt skal ha et miljømerke, må det være konkurranseutsatt. Dessuten må det være mest mulig miljøvennlig i hele produksjons- og konsumentperioden (råvareutvinning, fremstilling, bruk og avfall). Det skilles gjerne mellom merker som forvaltes av uavhengige organer, og merker som er opprettet og styres av industrien selv.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg