Max Havelaar

bag-in-box av . CC BY 2.0
. Begrenset gjenbruk

Max Havelaar, internasjonal merkeordning for rettferdig (etisk) handel mellom Nord og Sør. Er en del av den internasjonale fairtrade-bevegelsen som startet i Nederland (se under) og som per 2005 har spredd seg til 20 land. Noen nasjonale fairtrade-ordninger har tatt navnet Max Havelaar, som i Norge, mens det i andre land er introdusert nye merkenavn, for eksempel TransFair i Italia og USA, Fairtrade Foundation i Storbritannia og Rättvisemärkt i Sverige. Paraplyorganisasjonen Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) ble stiftet 1997.

Formål og omfang

Formålet er å hjelpe fattige småprodusenter i u-land til en bedre pris og bedre betingelser for varene de produserer. Fairtrade-ordningen omfatter produkter som kaffe, te, kakao og sukker. For hvert produkt utarbeides egne kriterier som sikrer produsentene en stabil og akseptabel inntekt, kreditt og langtidskontrakter. Godkjente produsenter oppføres i egne produsentregistre, som følges opp av fellesorganisasjonen FLO. Varene som tilfredsstiller FLOs kriterier, er merket med en elefant.

Bakgrunn for navnet

Organisasjonen har basis i et fond som en nederlandsk bistandsorganisasjon stiftet i 1988. Stifterne fant at grunntankene i fondet sammenfalt med tendensen i Eduard Douwes Dekkers roman Max Havelaar, derav fondets navn. Dekker kom som embetsmann i Nederlandsk Ostindia 1838–56 i opposisjon til kolonimyndighetene og tok til slutt avskjed, da han ikke ville være medansvarlig for utbyttingen av den innfødte befolkningen på Java, en utbytting som myndighetene av økonomiske hensyn så gjennom fingrene med. Han forsøkte å tale de innfødtes sak ved sin penn og skrev romanen Max Havelaar (1860, filmatisert 1976 i regi av Fons Rademakers), som for en stor del er bygd på erfaringer fra Dekkers embetsmannstid. Romanen er et kraftig oppgjør med nederlandsk kolonipolitikk og samtidig en bitende satire over den trangsynte og spissborgerlige kjøpmannsånd i hjemlandet. Max Havelaar er blitt stående som et av de store romanverkene i nederlandsk litteratur.

I Norge

Max Havelaar Norge er en stiftelse opprettet i 1997 av 12 organisasjoner: Det Kgl. Selskap for Norges Vel, Framtiden i våre hender, Kirkens Nødhjelp, Handel og Kontor, Norges Bondelag, Redd Barna, Kirkerådet, Verdens Villmarksfond (WWF-Norge), Norsk Folkehjelp, Frikirkens Globale Informasjon, Alternativ Handel og Norsk Næring- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Max Havelaar Norge finansieres av statlig støtte, bidrag fra stifterne og lisensinntekter fra importører. I Norge finnes det Max Havelaar-merket kaffe, te, bananer, ris, appelsinjuice, sjokolade, sukker og honning.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg