Rettferdig handel, fair tradehandel som innebærer at man tilbyr «anstendige» priser til produsentene for varene, det vil si priser som sikrer at arbeiderne ikke må jobbe veldig lange dager for å få endene til å møtes, og som gjør det unødvendig å sende småbarn på jobb istedenfor på skolen.

Forskjellige organisasjoner har de senere årene etablert seg for å fremme rettferdig handel. Noen organisasjoner kjøper selv varer av produsenter i fattige land og selger dem i egne butikker.

Andre arbeider med kontroll og godkjenning av varer som er importert gjennom vanlige kanaler. Godkjenning og merking betinges av at varen er produsert og kjøpt under forhold som er forenlige med begrepet rettferdig handel.

Garantimerkeordningen gjør at forbrukere får informasjon til å velge å betale for produkter der produsentene har fått anstendig lønn. Når mange nok velger fair trade, utøves det reell makt fordi det gir konvensjonelle markedsaktører insentiver til å tiltrekke seg kunder som anser seg for å være etisk bevisste. Dette er allerede i en viss grad i ferd med å skje.

Det finnes to hovedstrategier for å fremme rettferdig handel. I den ene søker man å kontrollere hele verdikjeden fra småprodusent til butikkhylle. Man lager parallelle strukturer til de eksisterende, produksjon, oppkjøp og butikkdrift, alt kontrolleres utenom det vanlige systemet.

Den andre hovedstrategien er å påvirke de tradisjonelle aktørene til å opptre i tråd med betingelsene for rettferdig handel. Dette gjøres ved ulike merkeordninger, hvor Max Havelaar/Fair Trade altså er mest kjent i Norge og Europa.

Max Havelaar er navnet på en merkeordning som garanterer at produkter er innkjøpt i samsvar med Rettferdig handel-prinsippene. Internasjonalt heter ordningen Fair Trade. I norske butikker kan man nå kjøpe kaffe, te, bananer, ris, appesinjuice, sjokolade, sukker og honning med Max Havelaar-merket.

Fair Trade Norge er et nettverk av selvstendige firmaer som kjøper, importerer og videreselger håndverksprodukter fra Indonesia, India, Vietnam, Filippinene, Bangladesh, Nepal og Kina.

Se også Fairtrade Labelling Organizations International.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.