Mikrometeoritter er kosmiske støvpartikler (stein) som har klart seg gjennom atmosfæren uten å brenne opp, og blir funnet på Jorden. Gjennomsnittlig størrelse er rundt 0,3 millimeter. Dersom meteoriden er litt større når den kommer inn i atmosfæren vil den lyse opp som en meteor av friksjonsvarmen mot luftmolekylene, og kun etterlate seg meteorittiske røkpartikler. Er meteoriden enda større kan den klare seg gjennom det atmosfæriske fallet og ende som en meteoritt.

Mikrometeorider som faller inn i Jordens atmosfære med rotasjonsretningen kan myklande som usmeltede mikrometeoritter, men de fleste gjennomgår en hel eller delvis smelting og påfølgende rekrystallisering under oppbremsingen i de øverste atmosfærelagene. Mikrometeorittene har hovedsakelig kondrittisk kjemisk sammensetning, for det meste mineralene olivinortopyroksen og magnetitt, med innslag av nikkeljern og små korn i platinagruppen. Kun ca 2% av mikrometeorittene er av jern-type, mineralene magnetitt og wüstitt. Usmeltede mikrometeoritter inneholder 12-15% vann og komplekse organiske molekyler.

Mengden av kosmisk materiale som lander på Jorden er beregnet ved radarmålinger til ca 100 tonn i døgnet, det meste i form av mikrometeoritter. Det tilsvarer ett objekt på 0,1 millimeter per kvadratmeter per år. Mikrometeorittene har tidligere blitt funnet i områder med minimal menneskelig påvirkning, som i Antarktis, i dyphavssedimenter og i avsetningsbergarter, men de siste årene er det også blitt funnet mikrometeoritter i urbane strøk.

Opphavet til mikrometeorittene er ennå ikke helt forstått, men det antas å være mineralpartikler fra samtlige støvproduserende himmellegemer i og utenfor Solsystemet, altså ikke først og fremst fragmenter av de større meteoridene, som kommer fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Forskning tyder på at mikrometeorittene kommer fra kometliknende legemer i Kuyperbeltet utenfor Pluto og/eller fra Oort-skyen, med innslag av presolare korn, altså interstellart materiale, ofte omtalt som stjernestøv.

Larsen, Jon. (2016). In search of stardust, Micrometeorites and other spherules. Arthouse DGB/ Kunstbokforlaget den gyldene banan. ISBN: 978-82-8181-201-7

 

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.