Jon Larsen. Av . Begrenset gjenbruk

Jon Larsen

Faktaboks

Jon Larsen
Født
7. januar 1959, Oslo
Jon Larsen er en norsk jazzgitarist, komponist, plateprodusent, billedkunstner og geolog. Han er kanskje særlig kjent som en fremragende og inspirerende sologitarist i det Django Reinhardt-inspirerte jazzbandet Hot Club de Norvège.
Jon Larsen
Av .
Larsen er også selvlært billedkunster, inspirert blant annet av surrealisme. Han har utgitt kunstboken Maler i Solnedgang: 169 bilder og ett egg, 1974–1994.
Jon Larsen
Av .

Artikkelstart

Jon Larsen er en norsk jazzgitarist, komponist, plateprodusent og billedkunstner. I senere år har han markert seg med sine studier av mikrometeoritter.

Musikerkarriere

Larsen etablerte i 1979 den fremgangsrike kvartetten Hot Club de Norvège, stilistisk inspirert av Django Reinhardt og den franske Quintette du Hot Club de France. Gruppen har turnert både i Norge og mange andre land, og medvirket i 1984 ved en internasjonal minnekonsert i Paris tilegnet Reinhardt. Kvartetten har utgitt en rekke album, blant annet Vertavo (1995) med komposisjoner av Larsen for klassisk strykekvartett og strengekvartett. Andre album har hatt medvirkning av blant andre gitaristene Jimmy Rosenberg og Angelo Debarre. Under Oslo Jazzfestival 2019 var Larsen med på å feire 40-årsjubileet til Hot Club de Norvège. Dette ble hans siste opptreden med gruppen, da han hadde bestemt seg for å vie mer tid til forskning.

I tillegg til arven fra Django Reinhardt, har Jon Larsen vært fascinert av musikken til gitaristen Frank Zappa, demonstrert i hans album «Strange news from Mars» fra 2007 og «The Jimmy Carl Black story» fra 2008.

Larsen var med på å starte Djangofestivalen i Oslo i 1980, en todagersfestival som har blitt arrangert årlig siden.

Hot Club de Norvège er en norsk jazzgruppe dannet i 1979. Bildet viser Jon Larsen (gitar), Per Frydenlund (gitar), Svein Aarbostad (bass), og Ivar Brodahl (fiolin). Gruppen er en anerkjent eksponent for den såkalte string swing-stilen, som ble utviklet av gitaristen Django Reinhardt og fiolinisten Stéphane Grappelli med gruppen Quintette du Hot Club de France, og har blitt et etablert navn både i Norge og flere andre land.
Hot Club de Norvège
Av .

Plateselskap

I 1982 etablerte han som et enmannsforetagende plateselskapet Hot Club Records, som har utgitt mer enn 100 album med jazz og beslektet musikk. Selskapet har også gjort en omfattende dokumentasjon av den norske gitaristen Robert Normanns musikk, i form av fem CD-plater og et notehefte. Av andre utgivelser under eget navn kan nevnes Superstrings (1992), Strange News From Mars (2007) og The Jimmy Carl Black Story (2008), de to sistnevnte med et mer eksperimentell jazz-rockuttrykk enn det Larsen ellers er kjent for.

Billedkunst

Jon Larsen er også selvlært billedkunster, inspirert blant annet av surrealisme. Boken Maler i Solnedgang: 169 bilder og ett egg, 1974–1994 omhandler han kunstnervirke. Retrospektive utstillinger med han bilder er blitt vist ved blant annet Trondheim Kunstforening og Aalesund Kunstforening.

Forskning

Jon Larsen med noen av sine mikrometeoritter. Larsen har vært sentral i å påvise at mikrometeoritter er relativt enkle å finne overalt på kloden.
Jon Larsen
Av .

Larsen startet i 2009 prosjektet Stardust som forsker på mikrometeoritter. I 2015 ble de første mikrometeorittene funnet i Norge verifisert ved Imperial College London. Etter analyser gjort ved Natural History Museum i London 2016 bekreftet ekspert på mikrometeoritter Dr. Matthew Gengle at Larsen hadde utviklet en treffsikker metode for å skille mikrometeoritter fra menneskeproduserte partikler.

I 2016 utga Larsen boken In search of stardust, Micrometeorites and other spherules, og han har fra februar 2017 av vært gjesteforsker ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

Utmerkelser

 • Buddy-prisen (2007)
 • Oslo Bys Kunstnerpris (2007)
 • Audun Tyldens minnepris (2013)

Utvalgt diskografi

Under eget navn

 • Superstrings (1992)
 • The Next Step (2003)
 • Strange news from Mars (2007)
 • The Jimmy Carl Black story (2008)

Med Hot Club de Norvège

 • String Swing (1981)
 • Gloomy (1984)
 • La Roue Fleurie, med Angelo Debarre (1991)
 • Portrait of Django (1994)
 • Vertavo, med Vertavo-kvartetten (1995)
 • Moreno (1998)
 • White Night Stories, med Ola Kvernberg og Tromsø Symfoniorkester (2002)
 • Django Music (2008)
 • Stardust med Gildas le Pape og Eva Scholten (2017)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Genge, M.J, J. Larsen, M. Van Ginneken, M.D. Suttle (2017). An urban collection of modern-day large micrometeorites: Evidence for variations in the extraterrestrial dust flux through the Quaternary. Geology 45 (2): 119-122
 • Larsen, Jon (2016). In search of stardust, Micrometeorites and other spherules. Arthouse DGB/ Kunstbokforlaget den gyldene banan. ISBN: 978-82-8181-201-7
 • Larsen, Jon (2017). Jakten på stjernestøvet. Mikrometeoritter og andre sferuler. Kunstbokforlaget Den gyldne banan

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg