Asteroidebeltet
Diagram over asteroidebeltets plassering og utstrekning i solsystemet. Utenfor asteroidebeltet finnes en annen gruppe asteroider kalt Trojanere, som deler bane med Jupiter.
Av /Norsk tilpasning: Maria Hammerstrøm.

Asteroidebeltet er området mellom Mars og Jupiter hvor de fleste asteroidene i solsystemet befinner seg. Hovedbeltet av asteroider strekker seg fra rundt 2 til 3,3 astronomiske enheter (AU) fra Solen. Det anslås å finnes 1–2 millioner asteroider der som er større enn 1 km i diameter. I tillegg finnes det mange millioner mindre asteroider. Til tross for det det høye antallet er den gjennomsnittlige avstanden mellom to asteroider rundt 1 million kilometer, som er 2,5 ganger avstanden mellom Jorda og Månen. Dvergplaneten Ceres er også i asteroidebeltet.

Asteroidene er ikke jevnt fordelt i asteroidebeltet. I noen områder er det svært få asteroider, kjent som Kirkwoods gap. Disse gapene er sentrert på solavstander der asteroider vil ha omløpstider i heltallige forhold til Jupiters omløpstid og derfor være i resonans med Jupiter. For eksempel betyr en 3:2 resonans at asteroiden gjør tre omløp mens Jupiter gjør to omløp. Effekten av resonansen er at gravitasjonspåvirkningen fra Jupiter forsterkes.

Opprinnelse

Da asteroiden Ceres ble oppdaget i 1801 antok man at dette var planeten som ifølge Titius-Bodes lov burde befinne seg 2,8 astronomiske enheter (AU) fra Solen, og som man lenge hadde lett etter. Da Ceres er bare vel halvparten så stor som Månen og det senere ble oppdaget et stort antall andre objekter med nærliggende baner, ble Ceres nedgradert til en asteroide. En trodde lenge at kollisjoner mellom asteroidene var hovedårsaken til at asteroidene er så små. Den rådende teorien i dag er at Jupiters dominerende masse og tiltrekning forhindret gassen og partiklene, som opprinnelig under solsystemets dannelse befant seg i asteroidebeltet, fra å klumpe seg sammen til store objekter.

Utforskning

Flere romfartøy har flydd gjennom asteroidebeltet og tatt bilder av enkelte asteroider på vei utover i solsystemet. NASAs romsonde Dawn har studert objekter i asteroidebeltet i nærmere detalj. Dawn gikk i bane rundt asteroiden Vesta og dvergplaneten Ceres i 2015. Dawn oppdaget mye karbon og vann på Ceres, som derfor trolig er dannet i et isholdig område mye lenger ute enn der den befinner seg nå. De japanske romsondene Hyabusa 1 & 2 har besøkt asteroidene Itokawa og Ryugu og har returnert små partikler fra asteroidene til Jorda i 2010 0g 2020. NASAs romsonde OSIRIS-REX landet i 2020 på asteroiden Bennu og hentet materialprøver som er planlagt returnert til Jorda i 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg