Metallisk leder er en elektrisk leder av metall i fast eller flytende form.

Faktaboks

Uttale
metˈallisk leder

Metall blir normalt ansett for å være et elektrisk ledende materiale som er godt egnet for å transportere elektrisk strøm. Strømtransporten foregår ved hjelp av elektroner som er løst bundet til de enkelte atomene, og som derfor kan bevege seg forholdsvis fritt inne i metallet, omtrent som molekyler i en gass. Dette har sammenheng med at elektronene i metaller befinner seg i ledningsbåndet som er det laveste energibåndet der elektronene er mindre bundet, til forskjell fra elektroner som befinner seg i valensbåndet der bindingene til atomkjernen er sterkere.

Metaliske ledere har gjennomgående stor ledningsevne, det vil si høy elektrisk konduktivitet. SI-enheten for konduktivitet er siemens (S) per meter (m). Ved romtemperatur (20 °C) er for eksempel konduktiviteten:

Konduktiviteten for metalliske ledere avtar når temperaturen øker. Det kan forklares ved at elektronenes bevegelser blir forstyrret av metallatomenes varmebevegelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg