Carnac

Carnac i Frankrike er kjent for sine megalittiske monumenter fra yngre steinalder, 2000-tallet fvt. Steinradene kan ha blitt bygd etter astronomiske beregninger og har antakelig hatt en religiøs funksjon. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Megalittkultur er en tidligere vanlig arkeologisk betegnelse for en del kulturgrupper fra yngre steinalder i Norden og Vest-Europa. Deres mest karakteristiske trekk ble antatt å være oppførelsen av megalittiske monumenter til kultisk bruk og begravelser. Da det har vist seg at betegnelsen dekker over vidt forskjellige grupper fra slutten av steinalderen og tidlig metalltid, er den etter hvert blitt mindre brukt.

Faktaboks

Uttale
megalˈittkultur
Etymologi
av gresk mega- (stor) og -litt (stein)

I nordisk arkeologi innbefattet megalittkulturen opprinnelig yngre steinalders jordbrukskulturer i det hele, men er senere erstattet med andre betegnelser som traktbegerkulturen og stridsøkskulturen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg