Marigras er en flerårig plante i gressfamilien. Den vokser over store deler av Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hierochloe odorata

Planten er velluktende, især når den er tørket. Marigress brukes blant annet som kryddertilsetning i brennevin, men den brukes også i søtsaker og tombakk. Flere nordamerikanske urfolk regner marigress som en hellig plante.

Beskrivelse

Marigras er en flerårig grasplante, vokser som enkle strå eller i tuer. Myke, smale blader og mellom 20 og 60 cm høye, rette strå med 2–3 korte blader. Korte, åpne aks med gylne, gulbrune småaks.

Utbredelse

Marigras er naturlig hjemmehørende i Nord-Amerika, Eurasia og i store deler av Norge.

I Norge vokser marigress på strandeng og fuktig mark helt opp på høyfjellet, og er mest vanlig på Østlandet og nordover til Finnmark. På Vestlandet vokser den bare i Suldal og på Hardangervidda.

Skadelig

Marigras inneholder mye kumarin, som gir en vaniljeaktig smak. Kumarin er skadelig i store mengder.

Bruk

Smakstilsetning, krydder

Marigras brukes først og fremst som smakstilsetning i brennevin, spesielt vodka. I tillegg blir det anvendt i søtsaker og tobakk.

Urfolk

Hos flere nord-amerikanske urfolk er marigras ansett som hellig og brukes som røkelse i religiøse seremonier. Planten inngår også som en av fire hellige medisinske planter, sammen med tobakk, salvie og seder.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

marigras
Hierochloe odorata
Artsdatabanken-ID
100066
GBIF-ID
2703336

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg