Maradona-alter i Napoli
Et alter tilegnet Diego Maradona
Maradona-alter i Napoli
Av /Shutterstock.

Maradonakirken er en religiøs bevegelse oppkalt etter den argentinske fotballspilleren Diego Armando Maradona (1960–2020), som av flere regnes som verdens beste fotballspiller. Han er blitt et ikon for mange, og noen dyrker ham som en gud.

Kirken, også kalt Iglesia Maradoniana og The ‘hand of God’ church, ble stiftet i 1998, på Maradonas fødselsdag, 30. oktober 1998. Den ble etablert i den argentinske byen Rosario av tre av hans tilhengere, argentinerne Héctor Campomar, Alejandro Verón og Hernán Amez. Noen ser på kirken som en sekulær kirke eller en form for synkretistisk religiøsitet, som betyr at maradonakirken er en sammenblanding av ulike religiøse forestillinger. Utviklingen av Maradona fra vanlig fotballspiller til en gudeskikkelse må ses i sammenheng med helgendyrkelse i Latin-Amerika, både slik den fremstår i latinamerikansk katolisisme og i den førkristne polyteistiske religionsutøvelsen.

Fra et menneske til en gud

Dyrkelsen av Maradona oppstod særlig etter at han ledet Argentina til VM-gull i 1986. Han scoret to mål i kvartfinalen mot England, det ene med hånden (kalt Guds hånd), det andre like etterpå ved et dribleraid fra midtbanen. Denne scoringen er blitt kåret til århundrets mål. At Maradona oppnådde en ikonstatus også utenfor Argentina, skyldes hans bragder i den italienske fotballklubben Napoli (1984–1991), hvor de vant serie A to ganger og Coppa Italia og UEFA-cupen. Derfor ser vi ofte Maradona avbildet i Napoli-drakt med en glorie på hodet.

I dag har Maradona-kirken flere hundre tusen medlemmer fra hele verden. Medlemmene har en påskemarkering til minne om hans fødselsdag og en julemarkering, 22. juni, for å feire dagen da han scoret med hånden. Opprinnelig hadde ikke kirken et fysisk bygg, men har siden fått et kirkebygg i Buenos Aires. Kirken har ti bud som medlemmene skal følge. Oversatt til norsk:

  1. Ballen blir aldri tilsmusset.
  2. Elsk fotball fremfor alt annet.
  3. Erklær ubetinget kjærlighet til Diego og fotballens skjønnhet.
  4. Forsvar Argentina-skjorten.
  5. Spre nyheten om Diegos mirakler i hele universet.
  6. Hedre templene der han spilte og de hellige skjortene.
  7. Ikke forkynn Diego som medlem av et enkelt lag.
  8. Forkynn og spre prinsippene i Maradona-kirken.
  9. Gjør Diego til mellomnavnet ditt og gi din første sønn navnet Diego.
  10. Ikke lev fremmedgjort fra virkeligheten, og ikke vær ubrukelig.

Kirken har også en trosbekjennelse.

Tilhengerne og kritikken

Tilhengerne av kirken bruker ofte betegnelsen D10S på Maradona, hvor D står for Diego, 10 for diez, spansk for tallet 10, som refererer til Maradonas draktnummer og det spanske navnet for gud, dios. Noen argentinere har også stilt seg kritisk til kirken som fremstiller Maradona som et nasjonalt og religiøst symbol, blant annet fordi Maradona hadde alkoholproblemer.

For mange har Maradona en sterk symbolverdi, både politisk, sosialt og religiøst. Han kom fra fattige kår, og mange fattige latinamerikanere identifiserer seg med ham. Derfor framstilles Maradona ofte på malerier som en Jesus-skikkelse, for å markere at han kom fra fattige kår, en som støttet de svakeste, og som gjennom sine fotballbragder viste at han kan gjøre undere og på den måten kan gi håp til folket.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eriksen, R. (2002). Da Gud kom på banen: fotball, religion og identitet.
  • Nymark, J. (2002). Verdas viktigaste bagatell: Essay om fotball og globalisme.
  • Sæle, O.O. (2015). Med Gud på banen. Idrett og religion – en flerdimensjonal tilnærming.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg