manilahamp

Tau av manilahamp
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Manilahamp fremstilles av bladslirene av forskjellige bananarter, særlig Musa textilis fra Filippinene.

Faktaboks

Uttale
manˈilahamp
Også kjent som

manillahamp, abaca

Stenglene felles, bladene plukkes av og skaves til fibrene for størstedelen er befridd for det bløte vevet som henger ved. Deretter tørkes de. Manilahamp danner temmelig grove, gulaktig hvite, glinsende, meget lette, litt treaktige fibre. Av grov manilahamp fremstilles utmerket tauverk. De finere sortene brukes blant annet til tepper, møbeldamask og klokkestrenger.

Manilahamp var tidligere en av de viktigste eksportartiklene fra Filippinene. Planten ble i 1925 overført til Mellom-Amerika, hvor klimaet synes å være svært gunstig for den, og hvor det er en betydelig tilvirkning av manilahamp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ingunn Undrum

Hei , Manila og hamp er to ulike material. Eg er repslager og lager tau av både manila og hamp. To svært ulike fibre som ikkje er, og så langt eg veit, aldri har vore blanda. Eg kjenner til at det har vore vanlig å bruke begrepet manilahamp. Slik eg ser det kjem dette av at at hampen var godt etablert i bruk fram til ca 1900 i Norge og dominerte det maritime totalt. Så kom manilafiberen til Norge og vart ein konkurrent. Dermed hang "hampen" seg på etter manila, som ein form for forklaring på det nye materiale. For meg vert "manilahamp" som å snakke om "eplepære". Eg trur det er eit språklig fenomen. For meg er det rett å kalle dette materiale for manila. Oppkalt etter utskipningshavna, hovudstaden på Fillipinene. Dette er godt etablert i maritime kretser i dag.

svarte Ingun Grimstad Klepp

Hei igjen Ingunn. Tuen takk for din gode og godt begrunnede komenater. Jeg skal straks i gang med å revidere alle plantefibrene og skal rydde opp i dette samtidig. Den er jo en gammel artikkel og ikke skrevet av meg. Beste hilsen Ingun

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg