Hydra, en slekt av ferskvannspolypper innen småmaneter i underordenen Anthomedusae blant  hydroider (Hydroida).

Hydra er lys eller grønnlig i farge og blir 1 - 2 cm lang. Kroppen er som en liten stilk med tentakler på toppen. De lever i ferskvann, og er fastsittende på vannliljeblad eller andre vannplanter. De har også evne til å flytte seg på underlaget.

De kan formere seg kjønnet eller med knoppskyting, men mangler frittsvømmende meduser. Fra polyppens vegg kan det vokse ut en ny liten polypp. Den løsner, fester segt på underlaget og vokser opp til en ny stor polypp. I polyppens vegger kan det også dannes kjønnsceller. Noen danner spermier som befrukter egg på hunnlige polypper. Det befruktede egget løsner, fester seg på underlaget og vokser ut til en ny polypp. Fordi både ukjønnet og kjønnet formering foregår fra polyppene har Hydra ikke et eget stadium for kjønnet formering, slik som meduser hos mange andre småmaneter. De regnes derfor ikke å ha egentlig generasjonsveksling.

Rundt munnåpningen er de utstyrt med en krans av fangarmer med nesleceller. Neslecellene kan lamme små rundormer, krepsdyr og insektlarver, som er deres byttedyr. Det finnes flere  arter og slekten er utbredt over hele landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.