Physalis_physalis
Blæremaneter er blant ordenene som tilhører klassen småmaneter. Bildet viser en strandet portugisisk krigsskip (Physalis physalis), med den karakteristiske blæren pekende opp fra bakken.
Physalis_physalis
Av /Shutterstock.

Småmaneter er en klasse av nesledyr. Den omfatter mange ulike og forskjellig utseende arter og grupper, blant annet hydroider og blæremaneter.

Faktaboks

Også kjent som
hydrozoer

Beskrivelse

I likhet med stormanetene kan småmanetene opptre i to «generasjoner» som skiller seg i bygning og levevis: et fastsittende polypp-stadie og et frittsvømmende meduse- eller manet-stadie. Hos mange arter er det generasjonsveksling mellom de to stadiene, hvor polyppene danner frittsvømmende småmaneter ved kjønnsløs knoppskyting, og småmanetene gir opphav til nye polypper gjennom kjønnet formering. Hos andre arter er den ene eller andre generasjonen redusert eller forsvunnet.

Systematikk

Småmanetenes systematikk har vært gjenstand for mange revisjoner, og deres inndeling kan være høyst forskjellig. Det er kjent cirka 3000 arter av småmaneter på verdensbasis, og etter et nyere system deles de i syv ordener. Den største er orden hydroider, som består av arter hvor polyppgenerasjonen den mest fremtredende. Hydroidene deles videre i to underordener, Leptomedusae og Anthomedusae, ut ifra om polyppene har en kitinkapsel eller ikke.

Ordnene Milliporina og Stylasterina inkluderer begge arter av hydrokoraller med et kalkskjelett. Ordnen trachyliner består av marine arter som lever i åpne, varme havområder. Portugisisk krigsskip og bidevindseiler hører til orden blæremaneter. Hos både trachyliner og blæremaneter kan polyppgenerasjonen mangle helt. Orden Actinulida omfatter noen få, meget små arter som lever i hulrom mellom sandkorn, og som er lite undersøkt.

Livssyklus

Polyppgenerasjon

I ordenen hydroider er polyppgenerasjonen den mest fremtredende, og noen hydroider, for eksempel ferskvannspolyppene, har ikke generasjonsveksling til et frittsvømmende stadium.

Hos ferskvannspolyppene består polyppene av en lang, smal sekk med en vegg av to cellelag: Et ytre, ektodermen og et indre, entodermen. Lagene er skilt fra hverandre av et tynt, strukturløst grenselag som kalles støttelamellen. Sekken sitter festet på et underlag med den lukkede enden. I den andre enden av polyppen er munnåpningen, omgitt av en krans fangstarmer (tentakler) rikt væpnet med nesleceller. Munnåpningen fører rett inn i polyppens indre hulrom, som er både fordøyelses- og kroppshule (coelenteron).

De fleste sjølevende hydroider har et kolonidannende polyppstadie. Her er polyppene i koloniene forbundet med hverandre, slik at den næringen én polypp opptar, kommer hele kolonien til gode. Slike kolonier finnes i alle hav, og kan ha de forskjelligste former, fra krypende til stående busker eller fjær. Den enkelte polyppen har ofte et tydelig fremtredende munnparti ovenfor fangarmene. Fangarmene kan sitte i flere kranser, eller spredt over hele polyppen.

Omkring stilkpartiene på hydroidene er det nesten alltid utskilt en kitinaktig kutikula, eller periderm, som gir kolonien større styrke. Hos atekate hydroider stanser peridermlaget ved overgangen mellom stilken og polyppkroppen. Hos de tekafore danner peridermen et beskyttende beger, kalt hydrotek, rundt polyppen. Hos en del av de atekate hydroidene danner stilkpartiene et innviklet nettverk som kan utskille et sammenhengende kalkskjelett. Disse individene sitter ofte stjerneformet ordnet i groper, så koloniene ser ut som små, finbygde koraller, derav navnet hydrokoraller. En del hydrokoraller bygger opp massive kolonier og er alminnelige i tropiske korallrev.

Ukjønnet formering

Hos mange hydroider blir meduseknopper bare utviklet på enkelte polypper, hvor de kan opptre i klaser eller kranser. Polypper som bærer slike knoppsamlinger, blastostyler, kan bli redusert helt ned til bare stilkene. Meduseknoppene blir ikke alltid til fullt utviklede meduser, men kan bli sittende som utbuktninger på kolonien uten å rive seg løs. Hos andre arter utvikler knoppene seg så langt at de river seg løs fra koloniene og blir til frittsvømmende meduser.

Medusegenerasjon

Hos de hydroidene som har fullstendig generasjonveksling, har de frittsvømmende småmanetene form som en åpen klokke med fangtråder langs kanten. Midt inne i klokken henger magen, med munnpartiet ned som en tapp fra taket. I selve klokken er støttelamellen omdannet til en fyldig og sterkt vannholdig, glassklar gelémasse som gir fasthet og elastisitet til dyret. Fra magehulen går det, i ernæringens tjeneste, en kanal langs innsiden av klokken, og fire eller flere radialkanaler ut til klokkekanten. Radialkanalene munner der ut i ringkanalen, som går parallelt med klokkekanten. Hos hydromedusene er ikke klokkekanten delt opp i lapper som hos stormanetene, men har i stedet en ringformet tynn hylle (velum) langs innsiden, som er rikelig forsynt med muskulatur. Denne hyllen fungerer som hydromedusens svømmeorgan.

Langs klokkekanten finnes også sanseorganer eller randlegemer. Disse kan være lysømfintlige fargeflekker, som fungerer som synsorganer, eller likevektsorganer. Innenfor kanten går det også en nervering som henger sammen med sanseorganene.

Kjønnet formering

Medusene er forplantningsindivider og er nesten alltid særkjønnet. Kjønnscellene sitter hos noen arter i veggen av magepartiet (anthomeduser hos atekate hydroider), hos andre langs radialkanalene på innsiden av selve klokken (leptomeduser hos tekafore hydroider). Det befruktede egget utvikler seg så til en liten flimmerhårkledd larve bygd opp av to cellelag, kalt en planulalarve. Larven svømmer rundt en kort tid, og slår seg så ned på et passende underlag der den vokser opp til en polypp.

Noen arter uten meduser kan også danne kjønnsceller i spesialiserte strukturer i polyppene, eller i ufullstendige meduser. En fellesbetegnelse på alle typer forplantningsindivider hos småmaneter er gonoforer.

Generasjonsvekslingens opprinnelse

Selv om medusen har et ganske annet utseende enn polyppen, gjør likheten i bygningen mellom dem at medusene opprinnelig kan tenkes å ha vært enkeltpolypper som har revet seg løs og blitt frittsvømmende. Det er derfor sannsynlig at generasjonsvekslingen hos hydroidene stammer fra en arbeidsdeling mellom individene.

På den annen side har man en stor orden, trachyliner, hvor polyppgenerasjonen er blitt helt undertrykt. En videre utvikling med arbeidsdeling og høy spesialisering mellom koloniens individer kan ses hos de pelagiske blæremanetene.

Utbredelse

Småmanetene hører hovedsakelig til i havet. Hydroidkolonier finnes for det meste i de grunnere partiene av havene, og deres tilhørende små maneter lever hovedsaklig langs kystene. Trachylinene og blæremanetene hører derimot til den pelagiske regionene i alle dybdelag i det åpne havet.

Bare noen ganske få arter av småmanetene kan greie seg i brakkvann. I ferskvann finnes i tillegg til de nevnte ferskvannspolyppene bare et par andre småmanet-arter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kristiansen, Aa. og Køie, M. 2012. Havets dyr og planter. 351 sider. Cappelen Damm Faktum, Oslo. (2012)
  • Moen, F.E. og Svensen, E. Dyreliv i havet. Nordeuropeisk marin fauna. 5. utg. 768 sider. Kom forlag. (2008).
  • Pechenik, J. A. Biology of the invertebrates. 6th Edition. 606 sider. McGraw-Hill, International Edition. (2010).

Faktaboks

småmaneter
Hydrozoa
Artsdatabanken-ID
355
GBIF-ID
205

Kommentarer (2)

skrev Anne Lise Gundesø

Det står: "Ferskvannspolyppen Hydra har ikke generasjonsveksling slik som de fleste hydroidene i sjøen, som dertil er kolonidannende." Men har ikke hydraen mulighet til å formere seg både kjønnet og ved knoppskyting, da? Vil ikke det si at den har generasjonsveksling?

svarte Lauritz S. Sømme

Det er et interessant spørsmål. En definisjonssak om Hydra har generasjonsveksling. De fleste småmaneter har fastsittende polypper, og frittsvømmende meduser, som formerer seg kjønnet. En generasjonsveksling. Hydra har fastsittende polypper. De kan enten spalte av en ny polypp, eller danne kjønnsceller i sin egen vegg. Befruktede egg utvikler seg da til en ny polypp. Altså ikke eget kjønnsstadium! Artikkelen Hydra bør utvides litt om dette.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg