Skjematisk illustrasjon av linsepore

Torus i en linsepore er litt større enn poreåpningen i den sekundære celleveggen, slik at den kan blokkere passasjen av luft eller vann mellom cellene i ledningsvevet. Den stiplede linjen er poremembranen.

Av /BioRender.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Linseporer er spesielt utformede porer mellom celleveggene i vedvevet til mange karplanter.

Faktaboks

Også kjent som
ringpore

Linseporer finnes hos endel slekter av nakenfrøete planter, men er også kjent fra noen løvtrær. Linseporer består av en tynn, fleksibel og porøs membran (poremembranen) som tillater vann og ioner å passere, omgitt av et kammer formet av de sekundære celleveggene som viker ut fra poremembranen. Poremembranen består av midtlamellen og primærveggene, og har en fortykkelse, torus, på midten.

Linseporen virker som en ventil når trykkforskjellen mellom to trakeider blir for stor, idet torus presses mot den ene poreåpningen i sekundærveggen. På den måten kan torus for eksempel hindre at luft beveger seg mellom cellene ved en embolisme i vedvevet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg