God tro er det at en person på grunn av villfarelse eller uvitenhet er ukjent med faktiske eller rettslige omstendigheter som danner grunnlaget for en bestemt rettstilstand.

Faktaboks

Også kjent som

latin bona fides

Person A kjøper for eksempel en bruktbil av person B uten å vite at bilen egentlig tilhører person C. I tingsretten spiller god tro en stor rolle, da aktsom god tro ofte settes som betingelse for gyldigheten av et rettserverv, se godtroerverv.

God tro har også betydning i strafferetten, da det er en alminnelig betingelse for straff at vedkommende ikke var i uvitenhet om faktiske omstendigheter ved handlingen som betinger straffbarheten. Den som feilaktig tror at en ting er hans, kan derfor ikke straffes for tyveri. Derimot unngår man normalt ikke straff av den grunn at man ikke kjente til at vedkommende handling var belagt med straff (se rettsvillfarelse).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg