lastebilsjåfør

Yrkessjåfører må ha sertifikat i den aktuelle lastebilklassen.
Lastebil

Artikkelstart

Lastebilsjåfør er en yrkessjåfør jobber med godstransport. Yrkessjåfører kan transportere lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Yrkessjåføren har ansvar for at transporttjenester utføres effektivt, sikkert, miljøvennlig og lønnsomt samt håndtere et mangfoldig og krevende trafikkbilde under skiftende vei- og føreforhold.

Ulike jobber som yrkessjåfør krever førerkort i ulike klasser lastebil. Det kan også være påkrevd med truckførerbevis og/eller lastebilkranbevis. For transport av farlig gods kreves ADR kompetansebevis. Arbeidsoppgaver for yrkessjåføren er å transportere forsvarlig og sikkert. Han har ansvar for blant annet lasting og lossing og sikring av last etter gjeldende forskrifter. Andre oppgaver er å planlegge transportoppdrag, yte service til avsender og mottaker, vedlikehold av utstyr, daglig ettersyn og kontroll av kjøretøy og overholde reglene for kjøre- og hviletid. Videre utføre kontroll av fraktbrev og følge bedriftens regler for helse, miljø og sikkerhet.

Det er en egen læreplan for yrkessjåførfaget og opplæring i bedrift. Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev og rett til å benytte yrkestittelen: yrkessjåfør. Elever i videregående skole som velger service og samferdsel 1. året, transport og logistikk 2. året og yrkessjåførfaget 3. året kan få denne utdanningen gjennom videregående skole. Det er også mulig å ta utdanningen som praksiskandidat i bedriften.

Kjøring av lastebil/vogntog kan lett skape konflikter med andre trafikanter. Det stiller større krav til lastebilsjåføren enn til andre trafikanter selv om alle trafikanter skal forholde seg til de samme trafikkregler.

To kjøretøyer som koples sammen til et vogntog kan gjensidig påvirke kjøreegenskapene til kjøretøyene. Utforming av påbygget, plassering av tilhengerfeste og andre tekniske hjelpemidler påvirker kjøreegenskapene. Lastebilsjåførene må derfor være oppmerksom på mulige endringer i kjøreegenskaper ved sammenkopling av bil og henger. Plassering av lasten og vektfordelingen mellom henger og trekkbil kan også påvirke kjøreegenskapene.

Vogntog er trege å få opp farten på og krever lengre bremselengde enn små biler. Luftfjæring fører også til krengning.

Før kjøringen starter skal sjåføren utføre daglig kontroll av kjøretøyet og sjekke at lasten er sikret og plassert på forsvarlig måte. Deretter må sjåføren sjekke at arbeidsplassen (sjåførsete) følger krav til helse, miljø og sikkerhet samt ha spist tilstrekkelig og fått nok hvile og søvn før arbeidet starter. For å unngå belastningsskader er det viktig med god sittestilling og riktige løfteteknikker. Turplanleggingen må ta hensyn til reglene for kjøre- og hviletid.

God planlegging og gode rutiner bidrar til lavere drivstofforbruk, mindre slitasje på kjøretøyet, jevnere arbeidsdager, mindre stress og økt trafikksikkerhet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg