Artikkelstart
Farlig gods er gods som medfører risiko for skade på helse, miljø og materielle verdier. Slike varer kan antennes, eksplodere eller bidra til miljøskader og uønskede utslipp til naturen. Eksempler på farlig gods kan være maling, olje, drivstoff, batterier, rengjøringsmidler, etsende væsker, radioaktivt materiale og ulike kjemikalier.
Store mengder farlig gods håndteres ved Sjursøya containerhavn i Oslo (se Oslo havn). På Øra i Fredrikstad er det også et stort anlegg for farlig gods. Her håndteres LNG – Liquified Natural gas – som er flytende naturgass. På Øra er det lagringskapasitet for 2500 tonn i 9 lagringstanker. Hver uke kommer det nye forsyninger med skip fra LNG-fabrikken i Risavika ved Stavanger.
Under transport er LNG nedkjølt til -163 grader celsius. Gassen vil da være flytende og komprimert 600 ganger. 80–100 tankbiler benyttes til videre distribusjon ukentlig fra Øra. 40 prosent av gassen går i rør til til lokal industri og 60 prosent går med tankbiler. Sjåfører som frakter farlig gods, herunder LNG, må ha ADR kompetansebevis. Sjåførene har også kurs og opplæring i transportbedriften og deres kunder. Det tar 45 minutter å bunkre en tankbil full med LNG (22,5 tonn).
Avhengig av transportmåte og transportstrekning er det strenge krav til forsendelsesmåte, spesialmerking og i noen tilfeller følgebil for å minimere risiko.
Det er avsenders ansvar å påse at den informasjonen som følger forsendelsen av det farlige godset er korrekt. Det er unntak for merking ved begrensende eller små mengder, men det anbefales likevel at alt farlig gods merkes for å unngå tvil.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.