lappveronika

Lappveronika. Italienske alper, Raschötz.
Av .

Artikkelstart

Lappveronika er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Plantene har krypende stengel med motsatte blader og en endestilt, oppstigende klase med små, hvite eller lyseblå blomster. Lappveronika og snauveronika er underarter av samme art og er ganske like, men lappveronika har en snevrere, nordøstlig utbredelse.

Faktaboks

Etymologi
av latin humifusus, ‘som ligger på bakken’.
Også kjent som
Veronica serpyllifolia ssp. humifusa

Utseende

Lappveronika har krypende stengler som kan bli tjue centimeter lange. Plantene er snaue over det hele, bortsett fra korte hår og kjertelhår i blomsterstanden. Bladene er parvis motstående, ovale og har nærmest hel bladkant. Blomstene sitter i en klase i enden av skuddet.

Blomstene er sju til ti millimeter i diameter og lyseblå med mørkere striper. Det er to pollenbærere og griffelen ender i et lite, kuleforma arr. Fruktene er hjerteforma kapsler.

Utbredelse

Lappveronika vokser i vierkratt og fuktige steder. Denne underarten finnes spredt i Trøndelag og videre flere steder i Nordland. Lappveronika er sjelden noen steder i Troms.

Lappveronika er vurdert til nær tura (NT) i Rødlista.

Verdensutbredelsen er i tempererte strøk rundet Nordpolen og i Sør-Amerika.

Systematikk

Lappveronika regnes som en underart av Veronica serpyllifolia som har fått det norske navnet bleikveronika. Den andre underarten er snauveronika.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg