langebarn

Langebarn, benfiskarter i hornkvabbefamilien. De har lang ålelignende kropp og lang ryggfinne med piggstråler. Fire arter forekommer i norske farvann:

Langhalet langebarn, Lumpenus lampretaeformis, har spiss hale. Den blir opp til 50 cm og lever stort sett på 50–200 m dyp i det meste av Nord-Atlanteren. Den finnes langs hele norskekysten. Ligger ofte nedgravd i bunnsedimentet.

Arktisk langebarn, L. fabricii, har en maksimal størrelse 36 cm. Knyttet til arktiske strøk, hovedsakelig vestlig Atlanterhav og østlig Stillehav. Sjelden gjest i norske farvann. Lever på grunt vann (0–175 m).

Tverrhalet langebarn, Leptoclinus maculatus, er ikke så åletynn som langhalet langebarn og halen er mer tvert avskåret, ikke spiss. Den blir opp til 20 cm og lever på 15–400 m dyp på begge sider av Nord-Atlanteren og det nordlige Stillehav. Den finnes langs hele norskekysten.

Rundhalet langebarn, Anisarchus medius, har rund hale som nesten går i ett med rygg- og gattfinnen. Den blir opp til 18 cm og lever på 10–300 m dyp i arktiske hav (sirkumpalart). Den finnes bl.a. ved Svalbard. Finnes oftest i vann med temperatur på under 0 ºC.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg