Langebarn er en familie piggfinnefisk med 11 arter. Disse artene var tidligere en del av hornkvabbefamilien. I Norge forekommer det fire arter langebarn.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lumpenidae

Langebarn har alle en lang, ålelignende kropp og en lang ryggfinne med piggstråler. Biologien til de fleste av artene er lite kjent.

Arter

Følgende arter forekommer i norske farvann: langhalet langebarn, arktisk langebarn, tverrhalet langebarn og rundhalet langebarn.

Langhalet langebarn, Lumpenus lampretaeformis

Denne arten har spiss hale. Arten kan bli opp til 50 cm lang og lever stort sett på 50–200 m dyp. Den er utbredt over det meste av Nord-Atlanteren og finnes langs hele norskekysten. Den ligger ofte nedgravd i bunnsedimentet.

Arktisk langebarn, Lumpenus fabricii

Dette er en art som er sterkt knyttet til arktiske strøk, hovedsakelig det vestlige Atlanterhav og det østlige Stillehavet. Den forekommer i Barentshavet, men regnes helst som en sjelden gjest i norske farvann. Arten har en maksimal størrelse på omtrent 36 cm. Den oppholder seg helst på grunt vann, fra 0–175 m dyp.

Tverrhalet langebarn, Leptoclinus maculatus

Arten er ikke så åletynn som langhalet langebarn, og halen er mer tvert avskåret, ikke spiss. Den er småvokst og blir bare opptil 20 cm lang. Den finnes fra strandsonen ned til 600 m dyp på begge sider av Nord-Atlanteren og det nordlige Stillehav. Arten finnes langs hele norskekysten.

Rundhalet langebarn, Anisarchus medius

Denne arten har en rund halefinne som nesten går i ett med rygg- og gattfinnen. Dette er også en småvokst art som sjelden blir større enn 12 cm, selv om den kan nå en størrelse på 30 cm. Arten kan påtreffes ned til 300 meters dyp i alle arktiske hav. Den finnes blant annet ved Svalbard. Den forekommer oftest i vann med temperatur på under 0 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lumpenidae
GBIF-ID
6098972

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg