kvastfinnefisker

Tegning av en nålevende kvastfinnefisk i slekten Latimeria.

Latimeria
Av /iStock.

Latimeria. Bilde av det første oppdagede eksemplaret, fanget 1938.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kvastfinnefisker er en klasse av kjevedyr som hadde sitt største mangfold og sin største utbredelse i devonperioden. I dag finnes det kun én gjenværende enkelt slekt, Latimeria, med to kjente arter.

Faktaboks

Også kjent som

Coelacanthi

Beskrivelse

Karakteristisk for kvastfinnefisker er utformingen av det kvastformede skjelettet i de parete finnene. Finnenes sentrale akse består av flere knokler, og fra denne går finnestrålene ut til begge sider.

Kraniet består av to deler som er bevegelig forbundet med hverandre, og kranieknoklene er ytterst dekket med et emaljelignende lag. Kjevene er vanligvis besatt med tallrike tenner som ofte har et småfoldet emaljeovertrekk, såkalte labyrintodonte tenner. Kroppen er dekket av store, runde eller firkantede emaljeovertrukne skjell.

De fleste kvastfinnefisker hadde sprøytehull (spirakel) akkurat som bruskfiskene, og mange arter hadde sikkert utviklet lunger som fungerte som respirasjonsorganer, når de ferskvannsområdene de levde i, periodevis tørket ut.

Systematikk

Kvastfinnefisker består nå av én orden, coelacanter (Coelacanthiformes), og én familie, Latimeriidae (med to nålevende arter, se Latimeria).

Fossile kvastfinnefisk

I slutten av devon utviklet de første landvirveldyrene, Labyrintodontia, seg fra noen medlemmer av ordenen Osteolepiformes.

I Norge er det funnet noen få fossiler av Rhipidistia i devonlagene i Nordfjord og permavsetningene i Oslofeltet. Fra devon på Svalbard har man et ganske rikt materiale. Ellers er Rhipidistia kjent fra mange steder i verden. De har alltid vært ferskvannsfisker og døde ut mot slutten av permperioden.

Representanter for overordenen Coelacanthini mangler choaner og allerede i devon utviklet det seg innen denne gruppen mange marine arter. De nålevende artene er også å finne i havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg