Kunstlær og imitert skinn, mer eller mindre lær- og skinnlignende materialer til erstatning for naturlig lær og skinn.

Avhengig av bruksområdet har materialene forskjellig oppbygning og sammensetning. De kan bestå av vevd duk eller filt belagt med plast, f.eks. mykgjort polyvinylklorid, akrylplast, polyamid el.l. Andre typer er bygd opp av lag av fibrer (syntetiske, tidligere også fra læravfall) med bindemiddel av en syntetisk gummi, uretanelastomer eller polyvinylklorid og med et dekksjikt av f.eks. en uretanelastomer. Imiterte skinn av denne typen kalles ofte populært skai, som opprinnelig var et tysk varemerke.

Tynnere kunstlær- og kunstskinntyper av ovennevnte typer blir mye brukt til møbel- og bilsetetrekk, til kalesjer, mapper, vesker, skotøy, på kofferter m.m.

Fremstillingen skjer gjerne i spredemaskiner eller kalandrer. Spesielle effekter oppnås ved til slutt å bruke en pregevalse som gir et narvlignende mønster på overflaten eller rue opp overflaten til et matt, semsket utseende.

Det produseres også porøse polymermaterialer, poromere materialer, som lettere slipper vanndamp gjennom («puster») og derfor egner seg bedre til klær, overlær på skotøy m.m. De kan f.eks. fremstilles ved koagulering av vandige polyuretandispersjoner eller ved sintring av pulvere av fluorplast, teflon. Et ikke-porøst, men likevel noe vanndampgjennomtrengelig materiale, f.eks. til regntøy, består av både hydrofile og hydrofobe polymerkomponenter, av og til med et yttersjikt av tekstil som er gjort vannavstøtende.

Syntetiske sålematerialer for skotøy lages i form av enkeltsåler eller plater, eller støpes direkte fast på overlæret. De er vanligvis basert på styren-butadien-gummi, uretanelastomerer eller polyvinylklorid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.