Stol med setetrekk av rødt kunstlær (skai).
.
Lisens: CC BY 2.0

Kunstlær og imitert skinn er materialer som skal erstatte naturlig lær og skinn, og som i større eller mindre grad ligner på lær og skinn.

Slike materialer har forskjellig oppbygning og sammensetning, avhengig av bruksområdet. Noen består av vevd duk eller filt belagt med ulike typer plast, for eksempel mykgjort polyvinylklorid, akrylplast eller polyamid. Andre materialer er bygd opp av lag av syntetiske fibrer med bindemiddel av en syntetisk gummi eller polyvinylklorid og med et dekksjikt av for eksempel en uretanelastomer. Imitert skinn av denne typen kalles ofte populært skai, som opprinnelig var et tysk varemerke.

Tynnere kunstlær- og kunstskinntyper av disse typene blir mye brukt til møbel- og bilsetetrekk, til kalesjer, mapper, vesker, kofferter og skotøy.

Fremstillingen skjer gjerne i spredemaskiner eller kalandrer. Spesielle effekter oppnås ved hjelp av en pregevalse som gir et narvlignende mønster på overflaten, eller ved å gjøre overflaten litt mer ru for å oppnå et matt, semsket utseende.

Pustende materialer

Det produseres også porøse polymermaterialer, poromere materialer, som lettere slipper vanndamp gjennom («puster») og derfor egner seg bedre til klær, overlær på skotøy og lignende. De kan for eksempel fremstilles ved koagulering av vandige polyuretandispersjoner eller ved sintring av pulvere av fluorplast, teflon.

Et ikke-porøst, men likevel noe vanndampgjennomtrengelig materiale, for eksempel til regntøy, består av både hydrofile og hydrofobe polymerkomponenter, av og til med et yttersjikt av tekstil som er gjort vannavstøtende.

Syntetiske sålematerialer for skotøy lages i form av enkeltsåler eller plater, eller støpes direkte fast på overlæret. De er vanligvis basert på styren-butadien-gummi, uretanelastomerer eller polyvinylklorid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg