kriging

Artikkelstart

Kriging er en metode for interpolasjon av geografiske data når det finnes målte verdier for et begrenset antall målestasjoner i området.

Metoden brukes på data som varierer kontinuerlig over hele studieområdet, for eksempel årsnedbør. Gitte nedbørdata finnes for et antall spredte målestasjoner i området, og en ønsker å beregne best mulig verdier for ethvert mellomliggende sted.

Metoden er oppkalt etter den sørafrikanske gruveingeniøren David Krige, som utviklet metoden i begynnelsen av 1950-årene. De fleste GIS-programmer tilbyr funksjoner for kriging og andre geostatistiske metoder.

Kriging kombinerer statistiske og matematiske metoder for interpolasjon. Interpolert verdi beregnes som et veiet middel av verdiene i omkringliggende punkter (målepunkter). Vektene varierer med avstanden mellom punktene og beregnes fra korrelasjonen mellom gitte/målte verdier i punktene. Nærliggende observasjoner er vanligvis sterkere korrelert enn fjerntliggende observasjoner.

Ved normalfordelte målinger og korrekt korrelasjon gir kriging en optimal løsning på interpolasjonsproblemet i betydningen minimum varians. En god egenskap ved metoden er at grupper av tettliggende målepunkter ikke blir overrepresentert i interpolasjonen. Den største utfordringen er å skaffe gode verdier for korrelasjonen, spesielt i områder med sparsomt antall målepunkter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg