stokastisk

Artikkelstart

Stokastisk, tilfeldig. En stokastisk prosess er en prosess som styres etter sannsynlighetslover. To begivenheter A og B sies å være stokastisk uavhengige dersom sannsynligheten for at både A og B inntreffer er lik produktet av sannsynligheten for A og sannsynligheten for B. En stokastisk variabel er en variabel med en sannsynlighetsfordeling.

Faktaboks

Uttale
stokˈastisk
Etymologi
av gresk

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kåre Fuglseth

Burde ikkje den etymologiske forklaringa gå eitt steg lenger og seie noko meir konkret om den greske tydinga? Stokjastikos tyder t.d. å vere god til å treffe med eit skot (spyd, pil og boge). I overført tyding viser det til det å vere god til å gisse, til å vere smart og klok. Jf. ordboka til Liddel, Scott & Jones, jf. http://stephanus.tlg.uci.edu/lsj/about.html
Dei som tok i bruk ordet stokastisk i moderne vitskap om denne typen årsaksforklaring, visste kva dei gjorde. Eg ser det er mange etymologiske ordforklaringer frå gresk (og latin) i SNL som manglar denne typen meir oppklarande informasjon.

svarte Anne Eilertsen

Hei, og takk for innspillet! Vi oppgir typisk ikke så veldig detaljert etymologisk informasjon i leksikonartiklene, siden dette er kompetanse og bakgrunn de fleste av våre fagansvarlige ikke har. :)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg