Faktaboks

Waldo Tobler
Født
16. november 1930
Død
20. februar 2018
Waldo Tobler
Waldo Tobler
Av .

Waldo Tobler var en sveitsisk-amerikansk geograf, fra 1977 professor i geografi ved University of California.

Tobler er kjent bl.a. for arbeider i kartografi, der han har vist hvordan kartprojeksjoner kan brukes til å visualisere ulike geografiske temaer. I boka Map Projection Transformation (2000, sm.m. Q. Yang og John P. Snyder) anvises en rekke nye og uvanlige projeksjoner og deres mulige bruksområde.

Tobler er særlig kjent for å ha formulert 'geografiens første lov' (Toblers første lov, 1970): «Alt er beslektet med alt annet, men nære ting er mer beslektet enn fjerne ting». Toblers lov regnes som en grunnsetning i geografisk analyse, og utgjør basis for bl.a. romlig interpolasjon. Loven siteres ofte for å begrunne hvorfor statistiske metoder må ta hensyn til autokorrelasjon når de anvendes på romlige data.

For å få en helhetlig forståelse av hva som foregår innenfor et system eller et geografisk område, er det også viktig å ta i betraktning eksterne forhold og hendelser. Dette understreker Toblers andre lov fra 2004, som påpeker at vi ikke kan forstå situasjonen uten å vurdere innvirkning fra forhold utenfor systemet eller området: «Det som skjer utenfor et interesseområde påvirker det som foregår på innsiden».

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg