kostymesyer

Kostymesyer eller kostymemaker er en yrkesutøver som arbeider med et bredt arbeidsområde fra tilskjæring og søm av kostymer og tidsriktig undertøy til tilvirkning av enkelt tilbehør som sko, hatter, luer og andre typer hodeplagg. Kostymesyeren kan være knyttet til teater, opera, ballett, film, video, TV, reklame eller ta kostymeoppdrag gjennom privat systue.

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Læretiden avsluttes med en svenneprøve. Med minst fem års relevant praksis i faget og en teoretisk eksamen er det mulig å få gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

Fra 2016 til 2019 har tre lærlinger avlagt og bestått svenneprøven i faget. Ved mangel på læreplasser i bedrift vil tre års samlet skolegang gi grunnlag for å gå opp til svenneprøve. Fra 2014 er det mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med Mesterbrevloven (Lovdata).

Fagfornyelsen

Skolereformen Fagfornyelsen fører til nye nye læreplaner i alle fag på videregående nivå.

  • Endringene har ført til at VG1 design og håndverk har endret navn til VG1 håndverk, design og produktutvikling.
  • Fra høst 2021 endrer dagens VG2 design og tekstil navn til VG2 søm og tekstilhåndverk og fagene vil da få nye læreplaner.
  • Sømfagene som ligger under søm og tekstilhåndverk vil få innført nye læreplaner på VG3-nivå fra høst 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg