Omslag, Småfrøkner
Romanen Little Women (1868) av Louisa May Alcott regnes som en klassiker innen barne- og ungdomslitteraturen og USAs litteratur. Den første norske utgaven kom i 1908.

Klassiker er et kunstnerisk, vitenskapelig eller kulturelt produkt som regnes for å ha høy kvalitet og for å være en typisk representant for en bestemt periode, sjanger eller lignende. En klassiker anses for å ha varig verdi, regnes som mønstergyldig, ideell eller del av en kanon. Eksempel: Filmkunstens klassikere. Videre kan klassiker også brukes om kulturelt fenomen som i høy grad er typisk, nærmest ikonisk. Eksempel: Turen over Besseggen er en klassiker i Jotunheimen.

I litteraturen brukes klassiker om forfatter fra antikken. Eksempler: klassikeren Homer; greske og romerske klassikere. En videre betydning av klassiker er en forfatter som har skrevet verk av varig verdi og høy kvalitet, som er typiske for en bestemt periode, sjanger eller lignende. Eksempel: Norske klassikere fra 1800-tallet, som Ibsen og Garborg. Også verkene selv kan kalles klassikere. Eksempel: Ibsens klassikere.

I kunsthistorie, musikkhistorie og litteraturvitenskap kan klassiker også betegne en kunstner som er tilhenger av eller representerer klassisismen, eller en kunstner som dyrker klassiske forbilder.

Klassiker er også et annet ord for klassiskfilolog, person som har studert klassisk filologi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg