Khoi-khoi er en folkegruppe i Botswana, Namibia og Sør-Afrika. De levde ved europeernes ankomst i det sørligste Afrika, men har etter alt å dømme vandret inn fra Øst-Afrika i forholdsvis sen tid.

I fysisk type står de sanfolket nær, men er høyere og kraftigere enn san. De fleste forskere mener at khoi-khoi representerer en sangruppe som i tidlig tid, før utvandringen fra Øst-Afrika, har blandet seg med andre østafrikanske folk. 

Språket er nært beslektet med san, og er i likhet med dette kjent for sin rikdom på smattekonsonanter (clicks). På språklig grunnlag inndeles khoi-khoi i flere grupper, men av disse er det bare den i Store Namaland i Namibia som har beholdt noe av sitt gamle levevis. Denne gruppen, naman, er den best kjente og fremdeles den mest tallrike.

Khoi-khoi var februkere. De drev ikke noe jordbruk, og jakt spilte liten rolle i økonomien. De var organisert i klaner, og alle medlemmene av en klan bodde vanligvis i samme landsby eller kral. Klanene var gruppevis organisert i stammer på 600–2500 medlemmer, og hver stamme ble ledet av en høvding. Stammeorganisasjonen var imidlertid så løs at de enkelte klanene i praksis fungerte som uavhengige politiske enheter. Religionen var fedrekult, ved siden av at naturkrefter som skaffet regn ble personifisert og tilbedt.

Khoi-khoi var tidligere kjent under navnet hottentotter, som nå regnes som en nedsettende betegnelse. 

Khoi-khoi ble tidlig fordrevet fra sine opprinnelige områder av europeiske kolonister. I denne prosessen mistet de også grunnlaget for sin sosiale og politiske organisasjon, og de lever nå spredt blant den øvrige befolkningen, i stor grad som arbeidstakere hos hvite. I Namibia hadde de sitt eget reservat («homeland») mens Sør-Afrika hadde kontroll over området.

Helt siden europeerne først kom til Sør-Afrika, har de blandet seg sterkt med khoi-khoi. Fra 1927 var dette forbudt ved lov, men khoi-khoi-elementet i den «fargede» befolkningen er så sterkt at man for eksempel under apartheidlovgivningen regnet khoi-khoi som Cape Coloureds i folketellingen. Den utbredte folkeblandingen gjør det vanskelig å fastslå folkegruppens størrelse, men tall som 40 000–50 000 nevnes ofte. I Botswana var det i 1995 offisielt 38 000 khoi-khoi-talende. Ytterligere usikkerhet oppstår ved at folk som tidligere har nedtonet sitt khoi-khoi-opphav, har funnet mer stolthet og styrke i det nye politiske og kulturelle klimaet som oppstod etter at apartheidstaten ble avskaffet. Khoi-khoi-identitet er derved blitt vanligere når folk oppgir sitt etniske opphav.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.