khoi-khoi

Artikkelstart

Khoi-khoi er en fellesbetegnelse på en rekke ulike folkegrupper i Botswana, Namibia og Sør-Afrika. De levde ved europeernes ankomst i det sørligste Afrika, og har etter alt å dømme holdt til der siden før bantu-ekspansjonen for 2000–3000 år siden.

Faktaboks

Også kjent som

nama, damara, !orana, xirikua, !gona, hottentott (utdatert)

Språk

Språket er nært beslektet med san, og er i likhet med dette kjent for sin rikdom på klikkekonsonanter. På språklig grunnlag inndeles khoi-khoi i flere grupper, men av disse er det bare den i Store Namaland i Namibia som har beholdt noe av sitt gamle levevis. Denne gruppen, naman, er den best kjente og fremdeles den mest tallrike.

Historie

Khoi-khoi var tradisjonelt februkere. De drev ikke noe jordbruk, og jakt spilte liten rolle i økonomien. De var organisert i klaner, og alle medlemmene av en klan bodde vanligvis i samme landsby eller kral. Klanene var gruppevis organisert i stammer på 600–2500 medlemmer, og hver stamme ble ledet av en høvding. Stammeorganisasjonen var imidlertid så løs at de enkelte klanene i praksis fungerte som uavhengige politiske enheter. Religionen var fedrekult, ved siden av at naturkrefter som skaffet regn ble personifisert og tilbedt.

Khoi-khoi var tidligere kjent under navnet hottentotter, som nå regnes som en nedsettende betegnelse.

Khoi-khoi ble tidlig fordrevet fra sine opprinnelige områder av europeiske kolonister. I denne prosessen mistet de også grunnlaget for sin sosiale og politiske organisasjon, og de lever nå spredt blant den øvrige befolkningen, i stor grad som arbeidstakere hos hvite. I Namibia hadde de sitt eget reservat («homeland») mens Sør-Afrika hadde kontroll over området.

Status

Helt siden europeerne først kom til Sør-Afrika, har de blandet seg sterkt med khoi-khoi. Fra 1927 var dette forbudt ved lov, men khoi-khoi-elementet i den «fargede» befolkningen er så sterkt at man for eksempel under apartheidlovgivningen regnet khoi-khoi som Cape Coloureds i folketellingen. Den utbredte folkeblandingen gjør det vanskelig å fastslå folkegruppens størrelse, men tall som 40 000–50 000 nevnes ofte. I Botswana var det i 1995 offisielt 38 000 khoi-talende. Ytterligere usikkerhet oppstår ved at folk som tidligere har nedtonet sitt khoi-khoi-opphav, har funnet mer stolthet og styrke i det nye politiske og kulturelle klimaet som oppstod etter at apartheidstaten ble avskaffet. Khoi-khoi-identitet er derved blitt vanligere når folk oppgir sitt etniske opphav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg