Kampluftvern er mobile luftvernsystemer som inngår som en integrert del av en landmilitær styrke og følger denne i felt. Oppgaven til kampluftvernet er å beskytte styrken den er en del av, typisk en bataljon eller brigade, mot angrep fra lufta, som kryssermissiler, helikoptre og droner.

I Norge inngår kampluftvern i oppsettingen til Hæren. Etter å ha vært uten en slik kapasitet siden 2004, besluttet regjeringen Solberg i 2017 å tilføre Hæren ved Brigade Nord nytt kampluftvern, innenfor en ny avdeling i Artilleribataljonen i Setermoen leir i Indre Troms: Kampluftvernbatteriet.

Avtale om utvikling og leveranse ble inngått med det norske selskapet Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) i 2019, og den første prøveskytingen med det nye systemet ble gjennomført i 2023, forut for operativ innfasing i perioden 2024–2028.

System

Forsvarets nye kampluftvern består av en kombinasjon av hjulbaserte og beltegående plattformer. Det inngår to systemer i det norsk kampluftvernet: Short Range Air Defence (SHORAD) er et system med kort rekkevidde, med kortholdsmissilet IRIS–T, oppsatt på panservogner (ADSV G5). High Mobility Launcher er et system med lengre rekkevidde, med AMRAAM-missiler fra NASAMS-plattformen, oppsatt på hjulgående feltvogner (HMMWV). I tillegg inngår artillerilokaliseringsradarer (GM200 MM/C).

Hæren har tidligere hatt mer statisk luftvern, som ikke i tilstrekkelig grad har vært i stand til å følge, og dermed beskytte, manøveravdelingene. Det norske landmilitære konseptet er basert på manøverkrigføring med høy mobilitet og ildkraft, og trenger eget, mobilt luftvern i tillegg til den beskyttelse Luftforsvaret kan gi. Kampluftvernet inngår i artilleriet som en del av Hærens samvirkesystem, og skal også samvirke med allierte systemer og avdelinger.

Hovedforskjellen mellom det gamle og nye luftvernet til Hæren er mobilitet: Evnen til rask forflytning, sammen med de avdelinger kampluftvernet er til for å beskytte. Det er derfor ikke stasjonært, men følger avdelingene på egne vogner.

Disse kjøretøyoppsatte systemene suppleres av bærtbar luftvern, såkalte Manpads (Man-portable air-defence systems).

Historikk

Hæren har tidligere dels hatt eget luftvern, dels blitt støttet av Luftforsvaret. Forsvarets gamle Luftvernartilleriet (LVA) ble i 1946 skilt ut fra Hæren, og inngikk da i Luftforsvaret, for i perioden 1953–1959 igjen å tilhøre Hæren, før det gikk tilbake til Luftforsvaret.

Hæren hadde selv en luftvernbataljon, som inntil 2004 inngikk i 6. divisjon, men denne kapasiteten ble nedlagt i 2004. Bataljonen opererte et system kalt Norwegian Advanced Low Level Air Defence System (NALLADS), med rakettartilleriet Robot 70 og Giraffe radarer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg