Artilleribataljonen

Artilleribataljonen (Artbn); kampstøttebataljon i Hæren, som del av Brigade Nord, med hovedkvarter i Setermoen leir, Bardu kommune i Troms, og med ett batteri i Rena leir, Åmot kommune i Østerdalen.

Bataljonens hovedoppdrag er å utdanne, trene og øve Hærens artillerikapasitet, og stille denne på nasjonal beredskap innenfor rammen av Brigade Nord. Avdelingens hovedoppgave i strid er å gi ildstøtte til landoperasjoner, gjennom artilleri, flystøtte og bombekaster. Bataljonen utdannet også artillerijegere, med hovedoppgave å innhente informasjon om og anvise mål for artilleriild.

Artbn er organisert med bataljonsstab og fem batterier:

  • Batteri Olga
  • Batteri Nils
  • Batteri Petter
  • Stabsbatteriet
  • Lokaliseringsbatteriet

Avdelingen har ca. 180 ansatte og 380 vernepliktige mannskaper. Batteri Petter (på Rena) inngår i Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS). Bataljonen avgir kompanier til bataljonsstridsgrupper fra Telemark bataljon (TMBN) og Panserbataljonen (Pbn), og har stilt kapasiteter til internasjonale operasjoner.

Artilleribataljonens hovedvåpen er M109 selvdreven pansret haubits. Andre våpen omfatter lokaliseringssystemet ARTHUR og ildleder NM201.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg