Artilleribataljonen

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Artilleribataljonen (Artbn) er en kampstøttebataljon i Hæren, som inngår i Brigade Nord. Bataljonen har sitt hovedkvarter i Setermoen leir, Bardu kommune i Troms og Finnmark fylke og ett batteri i Rena leir, Åmot kommune i Østerdalen.

Oppdrag

Artilleribataljonens hovedoppdrag er å utdanne, trene og øve Hærens artillerikapasitet, som skal gi støtte til landoperasjoner.

Avdelingens hovedoppgave i strid er å gi ildstøtte til landoperasjoner. Det skjer dels ved bruk av artilleri og bombekaster, dels i form av styring av flystøtte. Bataljonen utdannet også artillerijegere, med hovedoppgave å innhente informasjon om og anvise mål for artilleriild.

Artilleribataljonen stiller sin kapasitet på nasjonal beredskap innenfor rammen av Brigade Nord, og bidrar med personell til internasjonale operasjoner.

Organisering

Artilleribataljonen er organisert med bataljonsstab og fem batterier:

  • Batteri Olga
  • Batteri Nils
  • Batteri Petter
  • Lokaliseringsbatteriet
  • Stabsbatteriet

Kanonbatteriene

Kanonbatteriene (Olga, Nils, Petter) er likt oppbygd, og har som hovedoppgave å levere artilleriild for Brigade Nord. I tillegg stiller de ildledertropper til brigadens tre manøveravdelinger (Panserbataljonen, Telemark bataljon og 2. bataljon).

Batteriene Nils og Olga er vernepliktsavdelinger. Soldater som har gjennomført førstegangstjenesten her kan søke seg til batteri Petter, som er en helprofesjonalisert avdeling med vervet personell, og som inngår i Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS).

Hvert batteri (tilsvarende kompani) består av en kanontropp med fire kanonlag, en ildledertropp og en stabstropp; den siste med et rekognoseringslag. Ildledertroppene operer i fremste linje, sammen med brigadlens manøverbataljoner, der de anbefaler bruken av artilleriild og leder skytingen.

Lokaliseringsbatteriet

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lokaliseringsbatteriet har ildledelse som primæroppdrag og er spesialisert for å planlegge, koordinere og integrere indirekte ild fra alle typer sjø-, luft- og landbaserte plattformer i støtte til landoperasjoner. Det består av tre tropper: Artillerijegertroppene Alfa og Bravo og artillerilokaliseringstroppen Charlie. Batteriet er en vesentlig bidragsyter til brigadens etterretninger.

Alfa-troppen består av soldater i førstegangstjeneste, Bravo-troppen av profesjonelle, vervede soldater, og Chalie-troppen av både vervede og vernepliktige.

Patruljene i Bravo-troppen kan lede ild fra fly gjennom sertifiserte Joint Terminal Attack Controllers (JTAC). Charlie-troppen består av fire såkalte Weapon Locating Radar (WLR) av typen ARTHUR (Artillery Hunting Radar) med oppdrag å lokalisere og kontrabeskyte fiendens artilleri.

Stabsbatteriet

Stabsbatteriet har som hovedoppgave å understøtte de tre kanonbatteriene med spesialisert kompetanse innen forsyning og lederstøtte. Det er organisert med tropper med unike fagansvar.

Batteriet består av fem tropper: Kommandoplasstroppen, ammunisjons- og forsyningstroppen, reparasjonstroppen, sanitetstroppen og garnisonstroppen. Stabsbatteriet består av vernepliktige soldater. Garnisonstroppen ivaretar garnisonelle tjenester for hele Setermoen leir, Hærens største garnison.

Bemanning

Artilleribataljonen har cirka 180 ansatte og 380 vernepliktige mannskaper. Batteri Petter (på Rena) inngår i Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS). Bataljonen avgir kompanier til bataljonsstridsgrupper fra Telemark bataljon (TMBN) og Panserbataljonen (Pbn), og har stilt kapasiteter til internasjonale operasjoner.

Bataljonens hovedvåpen var til 2020 M109 selvdreven pansret haubits. Fra 2020 er et nytt artilleriskyts, K2 Thunder, innfaset. Andre våpen omfatter lokaliseringssystemet ARTHUR og ildleder NM201.

Operasjoner

Bataljonen, framfor alt med Lokaliseringsbatteriet, har deltatt i flere internasjonale operasjoner, blant annet på Balkan og i Afghanistan. Avdelingen har også stått på beredskap for NATO Response Force Very High Readiness Joint Task Force VJTF.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg