jordarbeiding

Traktor med fireskjærs bæreplog under høstpløying. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Jordarbeiding er behandling av det øvre jordlaget i kulturjord for å gi kulturplantene best mulige vilkår for å spire og vokse. Jordarbeiding omfatter vending, blanding, smuldring, jevning og pakking av jorden. Ved jordarbeiding skal plantene få optimal tilgang til vann, lys og næringsstoffer, ugress bekjempes, gjødsel og jordforbedringsmidler blir blandet med jorden. Det er også et mål å skape god jordstruktur.

Faktaboks

Også kjent som

jordbearbeiding

Jordarbeiding i jordbruket

Vending og i noen grad blanding skjer med plogen. Pløying er den eneste form for jordarbeiding som gir stor og varig øking av porevolumet, videre moldes planterester ned så de lettere omdannes.

Blanding og smuldring utføres med harv eller jordfreser. Jorden jevnes og smuldres overfladisk med slodd og harv.

Av hensyn til såing eller setting smuldres jorden ofte mer enn det som gir optimale vilkår for spiring og vekst. Pakking med trommel er da nødvendig for å skaffe god kontakt mellom frøet og vannet i jorden. Tromling brukes også blant annet for å klemme ned klumper og stein slik at overflaten jevnes av hensyn til høstingen.

God drenering er viktig for god jordarbeiding. Metoder og redskap varierer med jordart, klima, ugressflora og kulturvekstens behov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg