Såing, det å spre såfrø eller såkorn i jord med passe fuktighet og på passende forhåndsbestemt dybde i jorden. Frøet blir deretter dekket med jord som pakkes godt, så frøet får god fysisk kontakt med jorden og dermed optimal overføring av vann og næring.

Frøet blir enten bredsådd eller radsådd. Ved bredsåing blir frøet kastet på friland og deretter eventuelt moldet ned med en harv. Spirene gror opp usystematisk og til ulik tid, i motsetning til radsåing, der alle frøene blir sådd med såmaskin som slipper dem ned i jorden i rader i samme dybde. Radsådd synes som et stripemønster i åkeren etter spiring. For korn og oljevekster er spredningen av frøet langs såraden tilfeldig. Men for vekster som blir sådd med ettfrømaskin, er også såavstanden mellom spirene langs raden definert. Dette gjelder planter som trenger en viss avstand seg imellom for å utvikle seg optimalt, f.eks. kålrot og gulrot.

Veksthusplanter og frilandskulturer som trenger forlenget veksttid, blir ofte sådd enkeltvis i torv- eller plastpotter før de plantes om eller settes ut (se forkultur). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.