Grøfting, avgrøfting, drenering, metode i landbruket for å fjerne overflødig vann raskere fra dyrket jord eller skogsmark enn ved naturlig fordamping og avrenning. Ved å hjelpe vannet bort får planterøttene bedre vilkår å utvikle seg i med både vann og luft. Hvis grunnvannet kommer for høyt opp, blir en for stor del av jordsmonnet mettet med vann. Under grunnvannsnivået er det ikke noe luft for planterøttenes nødvendige opptak av oksygen.
Hvis vann fra nedbør eller snøsmelting bruker lang tid på å forsvinne fra jorden, blir den senere klar til bearbeiding om våren. Den blir kaldere og dårligere i stand til å bære maskiner. Dessuten forsvinner flere jordpartikler med vann som renner langs jordoverflaten enn dersom vannet siger ned i jordsmonnet. Det fører til økt erosjon. Grøfting er derfor fornuftig både av agronomiske og miljømessige grunner, men kan på den annen side true mange dyre- og plantearter som har sine naturlige leveområder på myrer og våtmarker. Omfattende grøfting reduserer terrengets evne til å dempe flomsituasjoner.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.