harv

Harving med fjærharv før såing av korn.

Harving
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Harv, jordarbeidingsredskap som brukes til å smuldre, jevne og blande jorden, særlig etter pløying. Harving forbereder jorden til såing, setting eller planting. Videre brukes harv til nedmolding av gjødsel, frø og planterester, og til ugressbekjempelse.

Det finnes mange forskjellige harver. De fleste kan regnes til én av tre grunntyper alt etter måten de arbeider jorden på: harver med fjærende tinder, harver med stive tinder og harver med rullende arbeidsorganer.

Fjærharver

Brukes som kulturharver før såing eller planting i en arbeidsdybde som tilsvarer den frøet eller kornet skal ligge i. De fleste fjærharver har hjul eller slepesko, og arbeidsdybden kan reguleres. Særskilt lette fjærharver er beregnet på ugressharving etter at kulturplantene er kommet opp. Andre typer fjærharv har kraftigere tinder og kan arbeide dypere, blant annet såkalte stubbharver.

Stivtindharver

Stivtindharver brukes mest i kombinasjon med andre jordarbeidingsredskaper som etterharver for å slette jordoverflaten. De finnes i varianter som kroktind- og rettindharver. Lette typer av stivtindharver, såkalte fingerharver, blir brukt til ugressharving.

Harver med rullende arbeidsorganer

Finnes i typer som skålharv og rulleharv. Skålharv har to rekker med glattkantede eller takkete skåler som kan stilles på skrå i forhold til kjøreretningen. Skålene skjærer seg ned i jorden, som velter over og smuldrer. Rulleharv har flere aksler med rette eller krumme pigger eller kniver. Ribbetrommel brukes som etterharv for å jevne og pakke jorden.

Harver med rullende arbeidsorganer er særlig egnet til å kutte opp røtter og torv, blande jord, gjødsel og plantedeler eller knuse klumper i leirholdig jord.

Andre harvtyper

Noen harvtyper faller utenom de tre forannevnte hovedtypene. Gjødselharven på en kombisåmaskin fordeler kunstgjødsel ned i jordsmonnet i rader samtidig som den forbereder jordoverflaten før såing. Noen jordarbeidingsredskaper som har samme funksjon som en harv, har roterende arbeidsorganer som blir drevet av traktorens kraftoverføringssystem (jordfreser, rotorharv).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg