Jesuittdrama er en type drama som ble skrevet av presteskapet på skolene til jesuittordenen. Formen blomstret i perioden mellom 1550- og 1700-tallet, og var utbredt i store deler av Vest-Europa. Formålet med dramatikken var å undervise i etikk og latin, og kan derfor plasseres i sjangeren skoledrama.

Jesuittdramaet var sterkt inspirert av latinske dramatikere som Plautus og Terents. Opprinnelig ble slike drama kun skrevet på latin, men etter hvert ble de både skrevet og oversatt til lokale språk.

Typiske motiver er hentet fra Bibelen, klassisk mytologi, folkefortellinger eller sagn. Dramaene kunne også omhandle livene til helgener, martyrer og historiske personer, eller de kunne være moralspill hvor rollene portretterte allegoriske skikkelser som dyder og laster. Det var likevel gjennomgående at dramaene inkorporerte lokalhistorie og hyllet lokale styresmakter.

Jesuittdramaet var også bundet til tre dramaturgiske regler, som alle hadde pedagogiske formål:

  1. Stykkets roller måtte ha lik alder og klasse som tilskueren.
  2. Protagonisten måtte gjennomgå et vanskelig moralsk dilemma som endte i en nobel handling.
  3. Dramaet måtte inneholde en antagonist i form av en skurk som ble straffet i løpet av stykket.

Iscenesettelse

Jesuittdrama og -teater ble svært populært på grunn av de spektakulære iscenesettelsene. De første forestillingene ble vist på opphøyde plattformer i skolens haller, men jesuittene bygde også egne teaterhaller. Dette åpnet opp for ny scenearkitektur, scenografi og spesialeffekter.

Blant jesuitteaterets teknologiske nyvinninger står felledøren og gjennombruddet Andrea Pozzo (1642–1709) hadde med å plassere runde bygninger i perspektivscenen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Erika Fischer-Lichte (2002). History of European drama and theatre. Routledge
  • Henry Schnitzler (1952). The Jesuit Contribution to the Theatre. Educational Theatre Journal, 4(4), side 283-292
  • Kevin Wetmore (2014). «Jesuit Theater and Drama» i Oxford Handbook Topics in Religion. Oxford University Press 2014
  • Oskar Brockett & Franklin Hildy (2014). History of the Theatre (10. Utg.). Pearson

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg